Egy étterem üzemeltetője úgy kapott bértámogatást, hogy az egészet rögtön a NAV-nak utalta az állam

Egy étterem üzemeltetője úgy kapott bértámogatást, hogy az egészet rögtön a NAV-nak utalta az állam

Gyakorlatilag meg sem jelent a megítélt bértámogatás egy újpesti vendéglátós számláján, ugyanis az összeget az állam rögtön egy adóhatósági tartozásra fordította. A sokakhoz hasonlóan kiszállítós üzemre áltálló Megyeri Csárda üzemeltetője, Lepsis Dániel egy erről szóló Facebook-posztjában mesélte el kálváriáját: a vendéglátósokat érintő gazdasági válság miatt NAV-tartozásuk halmozódott fel, hiszen az üzemeltető inkább a béreket, a rezsit és az alapanyagokat fizette ki, mintsem a különböző adókat.

Emiatt először az úgynevezett „nullás igazolás” hiányában pályázni sem tudott az állami, 50 százalékot jelentő bértámogatásra, de a szabályokon végül a kormány változtatott, így újra lehetősége nyílt segítséghez jutni. Ezzel élt is, de nem várt meglepetés várt rá.

A megítélt támogatásra a vállalkozó hiába várt, azt ugyanis rögtön a fennálló NAV-tartozás törlesztésére irányították.

Lepsis Dániel az Alfahír megkeresésére azt mondta, nem vitatja az adóhatóság követelését, hiszen valóban inkább az üzlet túlélésére és az alkalmazottak bérére fordította a korábbi szinthez képest 20-30 százalékosra csökkent bevételt, ugyanakkor furcsálja azt az eljárást, hogy az állam első körben a saját adóbevételeit rendezi a támogatásból.

Persze – ismerte el a vendéglős – nem lehet vitatni, hogy az adósságrendezés is egy támogatás, csak azt nem érti, hogy akkor miért nem adósságrendező támogatásnak hívják, miért bértámogatásnak.

„Még azt is megmerném kockáztatni, hogy maga a támogatás nagyon jó lenne, de nem a jelen helyzetben. Most ezt inkább hívjuk köztartozás-támogatásnak, ami úgy zajlott le, hogy egy bértámogatást bármilyen jelzés nélkül elvont a NAV”

- magyarázta lapunknak, hozzátéve, hogy ennél jobban járt volna azzal a forgatókönyvvel, hogy megmaradnak az adósságai, de ki tudja fizetni a béreket és működtetni tudja az éttermet.

„Az adósságra kértem volna részletfizetést, vagy húztam volna ahogy tudom, ameddig helyre nem jövünk. Utána törlesztettem volna rendesen, hiszen semmi probléma nincs az adósság tényével, ezt egyáltalán nem akarom vitatni. Most ahogy állunk, nem hiszem, hogy ez a levonás egy jó megoldás volt.”

A Megyeri Csárda üzemeltetője elmondta, nagyjából egymillió forintos tartozásuk halmozódott fel november óta, és ameddig ezt nem törlesztik, addig az újabb havi bértámogatások is erre mennek majd - valódi könnyítés, azaz bértámogatás csak ezt követően érkezhet.

„Nem mondom, hogy ez nem egy segítség, csak nem a kellő helyen, nem a kellő időben csinálták” – fogalmazott a nyolc főt alkalmazó vállalkozás vezetője. Az ő sorsukról lapunk kérdésére nyilatkozva azt mondta, eddig sikerült kitartaniuk, mert mindannyian szeretnek a csárdában együtt dolgozni.

„Szerencsére nagyon jó csapattal tudok együtt dolgozni, felelős gondolkodásúak és szeretik a helyet, szeretnék ők is megmenteni. Legtöbben évek óta itt vannak, hála Istennek meg tudtam eddig őket tartani, de ők is pénzből élnek”

- magyarázta, hozzátéve: kénytelen a Babaváró hitelhez nyúlni a vállalkozás megmentése érdekében, mert a jelenlegi piaci helyzet fényében, NAV-tartozással a háta mögött a bankok szóba sem állnának vele. Mint mondja: ahogy minden vendéglátós, ő is csak szeretné megmenteni, amit felépített.

Lepsis Dániel közölte, jelenleg a túlélést az jelenti számukra, ha minél több ember rendel tőlük ételt – azaz nem támogatást, nem alamizsnát kérnek az emberektől, hanem munkát.