Parragh László szerint nincs bajban a magyar gazdaság, de a csődhullám veszélye miatt "roncsolódhatnak a szövetei"

Parragh László szerint nincs bajban a magyar gazdaság, de a csődhullám veszélye miatt "roncsolódhatnak a szövetei"

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című online rendezvényét Parragh László, az Iparkamara elnöke nyitotta meg, aki elmondta, már húsz éve tartanak ilyen eseményt.

Parragh hozzátette, hogy sokkszerű volt a tavaly tavasszal kitört pandémia hatása, majd azt is kiemelte, hogy a kamarai javaslatcsomagot a járvány megjelenése után szinte rögtön letették az asztalra.

Szerinte a második hullámban viszont jobban érvényesültek a gazdasági szempontok. Ha tavasz végére, nyár elejére véget érnek a korlátozások, akkor szép számokat érhetünk el idén is.

Úgy véli,

a magyar gazdaság 80 százaléka most is jól működik, nincs válságban, bizonyos ágazatok vannak bajban.

A kamarai elnök azt sürgette, hogy a digitalizáció és a zöldgazdaság területén kössenek új megállapodást a kormánnyal.

Parragh László kijelentette, Magyarország az EU egyik legjobban teljesítő gazdasága, mivel alacsony a munkanélküliség, magas a beruházási ráta, és 2010-2019 között jelentősen csökkent az államadósság. 

Kiemelte, folytatni kell a hazai tulajdonú vállalkozások megerősítését, így az alábbi területekre kívánnak fókuszálni:

  • élelmiszeripar
  • járműipar
  • építőipar
  • védelmi és űripar

Elmondta, "erős országhoz erős gazdaság kell, ehhez pedig erős vállalkozások". Parragh a gazdaságsegítő lépésekről, illetve a kedvező hitellehetőségekről is beszélt. A kamara fontos szerepet vállalt a GINOP-projektek lebonyolításában, kiemelte itt a Modern Vállalkozások Programját.

Az MKIK elnöke bízik abban, hogy

tavasz végére, nyár elejére túl lehet lendülni a válságon.

Elmondta, 

várjuk a válság végét, tudjuk, hogy a vállalkozások a beruházásokat visszafogták, és látjuk a fogyasztási szokások átrendeződését, és azzal is számolunk, hogy amikor újra meglódul a gazdaság, munkaerőhiány lesz a szolgáltató szektorban.

Parragh arra számít, hogy a kis-és középvállalkozói szektor kerülhet a következő időszakban nehéz helyzetekbe. Terveik szerint az lehet a megoldás, ha alacsony összegű hitelekkel segítenék őket.

Arról is szólt, hogy széles körben erősödik a csődhullám veszélye és ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek, "roncsolódhatnak a gazdaság szövetei".

A válság kezelése kapcsán széleskörű összefogásról beszélt, valamint arról is szólt, hogy az egészségügyi kényszerintézkedés miatt bajban lévő ágazatok közvetlen megsegítése elkerülhetetlen.

Parragh László szerint gyors intézkedéseket kell hozni és a forrásokat célzottan érdemes felhasználni.