A bangladesi hadsereg fiktív magyar céggel üzletelt?

A bangladesi hadsereg fiktív magyar céggel üzletelt?

Aziz Ahmed vezette bangladesi hadsereg tömeges megfigyelésre alkalmas izraeli kémeszközt vásárolt, annak ellenére, hogy törvény tiltja a kereskedelmet Izraellel - írja az Index az Al Jazeera információira hivatkozva. A hírügynökség szerint az eszköz egy magyar cég gyártmánya, a szerződésben szereplő cég azonban nem található a hivatalos magyar adatbázisban. 

Az Al Jazeera szerint a bangladesi hadsereg még 2018-ban olyan izraeli gyártású, nemzetközi mobiltelefon előfizetők beazonosítására alkalmas eszközöket (IMSI) vásárolt, amikkel ellenzéki csoportok vagy tüntetések több száz résztvevőjének egyidejű megfigyelése is lehetséges. A birtokukba került papírok szerint a gyártó a Picsix Hungary, de ilyen nevű cég nem szerepel a magyar cégadatbázisban. 

Azt írták, hogy a PicSix-et egykori izraeli hírszerzők hozták létre (mivel Bangladesnek a palesztin területek izraeli megszállására hivatkozva se diplomáciai, se kereskedelmi kapcsolata nincs Izraellel) és a cég két szakértőt küldött Magyarországra, hogy kiképezzék a bangladesi katonai hírszerzés tisztjeit a technológia kezelésére.

Az Al Jazeera szerint az izraeli szakemberek illegálisan hallgattak le hívásokat Magyarországon azért, hogy bemutassák az eszköz hatékonyságát a bangladesi üzletfeleknek.

Az Index emlékeztetett, hogy a Direkt 36 nemrégiben azt hozta nyilvánosságra, hogy Aziz Ahmed 2014-ben személyesen is járt Magyarországon, hogy előkészítse öccse ideköltözését. Haris Ahmed pár hónappal később Mohammad Hasán álnéven meg is érkezett. A hamis személyazonosságra azért volt szükség, mert

Haris valójában veszélyes bűnöző és egy rendkívül befolyásos család tagja. Jelenleg is szerepel Banglades legkeresettebb bűnözőinek listáján.

Szintén kiderült, hogy Haris magyarországi tartózkodását Banglades korábbi tiszteletbeli konzulja, Nyerges Ambrus is segítette, bár arról nincs információ, hogy az álnevét használó Haris valódi kilétével tisztában volt-e a konzul. Haris végül az álnevére kiállított tartózkodási engedéllyel 2015-ben költözött Budapestre, ahol ingatlanokat vásárolt és cégeket is alapított. Az Al Jazeera információja szerint

Haris fő bevételi forrása azonban nem a cégeiből, hanem főként minisztériumi munkákból és más kormányzati szinteken végzett munkákból származik.

Ám ezt az értesülést később a külügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium is igyekezett cáfolni.