Gulyás Gergely: Varga Juditékat a törvényesség és a jó erkölcs szabályai vezették

Gulyás Gergely: Varga Juditékat a törvényesség és a jó erkölcs szabályai vezették
"Nem csak törvényesen, de a jó erkölcs szabályait szem előtt tartva jártak el"

- válaszolta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Varga Judit igazságügyi miniszter 10 millió forintos támogatása kapcsán a Népszavának adott interjújában. Elmondta, hogy Varga Judit családjával még az ő államtitkári felkérésére jött haza. "Ők úgy tervezték az életüket, hogy tíz év brüsszeli munka után hazajönnek és a Balaton-felvidéken fognak élni" - tette hozzá a miniszter. Szerinte - mivel régi ismeretségre tekinthetnek vissza - nem életszerűtlen, hogy Balatonhenyére vonulnának vissza. 

Szájer József brüsszeli ügyéről a miniszter úgy vélekedik, hogy egy több tízezer főt számláló politikai közösségben "senki nem állíthatja, hogy itt mindenki hibátlan, tökéletes, minden gyarlóságtól mentes", hozzáfűzve azt is, hogy az "elfogadható és eltűrhető" kategóriáján túllépő ügyekben "eddig sem haboztak cselekedni" és ez a későbbiek során is így lesz.

A Magyarországon használható vakcinákról úgy nyilatkozott, hogy az oltóanyagok alapvetően mind jók, és azok engedélyezése szerinte nem politikai nyomásra történik. Gulyás úgy látja, hogy azért engedélyezik csak gyorsan a vakcinákat, mert világjárvány ezt indokolttá teszi. Úgy fogalmaz,

egy feladatunk van: ahol lehet, szerezzünk be vakcinát.

Gulyás kiemelte, hogy a hazánkban engedélyezett vakcinák "nagyobb védettséget jelentenek" a koronavírus ellen, mint "az oltás hiánya".

A felsőoktatásban elindított modellváltási folyamattal és az ahhoz köthető feszültségekkel kapcsolatban, - amely az SZFE révén nyert szélesebb nyilvánosságot - Gulyás úgy fogalmaz, 

senki nem kényszerít senkit.

Gulyás Gergely szerint ő tiltakozást máshol nem tapasztalt "az egy szem SZFE-en kívül", amelynél egy személyi kérdéssel magyarázza a történteket.

"A modellváltás évek óta a legjobb, ami az egyetemekkel történhetett. Ez a tudományegyetemek számára csupán egy lehetőség és nem kötelezettség. Ha úgy akarják van lehetőségük a modellváltásra, ha úgy látják jobbnak, akkor a jelenlegi formában működnek tovább." - fejtette ki a miniszter.