A felhatalmazási törvény és a korrupcióval vádolt fideszes Simonka is az Országgyűlés napirendjén

Parlament
Béli Balázs

Az Országgyűlés hétfőn dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, egy az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról, továbbá a korrupciós bűncselekményekkel vádolt dél-békési fideszes képviselő, Simonka György mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 11 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezután másfél órában interpellálhatják a kormány tagjait.

A Ház ezután határoz a kormány koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit igazságügyi miniszter indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

A felhatalmazási törvény elfogadásához úgynevezett „kiskétharmad”, azaz a szavazáskor jelen levő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Simonka György mellett Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul.

(MTI nyomán)