A TASZ a Kúriához fordul az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma miatt

A TASZ a Kúriához fordul az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma miatt

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) várja a felmondani szándékozó egészségügyi dolgozók jelentkezését, hogy megtámadhassák a tilalmat elrendelő, az általkuk jogellenesnek tartott szabályozást.

A jogvédő szervezet ismertette, hogy a veszélyhelyzet fennálltáig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a tilalom egyedülálló, a rendszerváltás óta nem volt még ilyenre példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk hasonlót. Szerintünk a tilalom sérti az egészségügyi dolgozók Alaptörvényben és nemzetközi egyezményekben lefektetett alapvető jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulunk. Éppen ezért a TASZ összeszedte a tilalommal kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre a válaszokat

Mint ismert, február 28-ig írhatják alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint 2021. március 1-től érvényes az új jogviszony, így annak, aki nem írja alá a szerződést, a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya. 

A TASZ honlapján azt írta, hogy jogsegélyszolgálatukon szívesen adnak tanácsot az ügyben. Továbbra is várják a felmondani szándékozó, vagy a tilalmi idő alatt felmondó ügyfelek jelentkezését is, hogy ingyenes jogi képviseletet nyújtva megtámadhassák a tilalmat elrendelő, álláspontjuk szerint jogellenes szabályozást.