Megfizethető lakhatást biztosítana a Jobbik az Alaptörvény módosításával

Megfizethető lakhatást biztosítana a Jobbik az Alaptörvény módosításával

Online sajtótájékoztatót tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, ahol arról beszélt, hogy a Jobbik-frakció alaptörvény-módosítást nyújtott be, miszerint a mindenkori kormánynak kötelessége olyan lakáspolitikát folytatni, amely mindenki számára elérhetővé teszi a jólét lehetőségét.

A Jobbik politikusa elmondta, hogy

nem azt ígérik, hogy alanyi jogon mindenki kapjon egy családi házat, nem akarnak felelőtlenül a levegőbe beszélni. Egy dolgot szeretnének csupán, ami már számos európai országban rendelkezésre áll: a megfizethető lakhatást.

Szeretnék elérni, hogy a kormány egy olyan lakhatási politikát biztosítson, hogy egy átlagbérrel rendelkező fiatal vagy idős számára is reális időn belül megfizethető árú lakhatáshoz juthasson. 

"Én nem műfaji vitákat akarok folytatni, hanem a legmagasabb szinten, az Alaptörvényben egy örök garanciát szeretnék arra vonatkozólag, hogy a mindenkori kormán olyan lakáspolitikát vigyen keresztül, amely mindenki számára elérhetővé teszi a jólét lehetőségét."

Z. Kárpát Dániel szerint a jelenlegi alaptörvénnyel az a gond, hogy a lakhatás csupán törekvésként hangzik el, de semmiképpen sem kötelezi a kormányt arra, hogy a méltó lakhatási körülmények biztosítson. Miközben az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy a jelenlegi erre vonatkozó rendelkezésből "konkrét alapjogok közvetlenül nem következnek". Ráadásul ez a magyar gazdasági teljesítőképesség függvénye is.

A jobbikos előterjesztéssel kapcsolatban korábban elmondták azt, hogy az otthonteremtési kedvezmények és támogatások jellemzően a szerencsésebb, felsőbb társadalmi rétegeknél csapódik le, míg a lakhatási szegénységben érintettek, hitelválságot elszenvedők, valamint az albérletbe kényszerülők csak minimális arányban tudtak javítani a körülményeiken.

Márpedig a mi szemünkben ezek az emberek nem vonalkódok a tervezés során, hanem ugyanolyan családi tervekkel bíró honfitársaink, mint bármely más magyar ember

- fogalmaznak.

Az Alaptörvény XXII. cikkének (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés érvénybe lépését sürgetik: 

"Az állam jogi védelemben részesíti az otthont. Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa. Az állam olyan lakáspolitikát valósít meg, amely összeegyeztethető a családi jövedelmekkel, és elősegíti a saját lakásszerzést, egyúttal olyan bérlakásprogramot működtet, amely szociális szempontok figyelembe vételét is lehetővé teszi az önhibájukon kívül lakhatás nélkül maradt állampolgárai megsegítésére."

Ez a módosítás a kihirdetést követő napon léphetne hatályba.