Több pontban is engedtek a Magyar Orvosi Kamara bírálatainak

Több pontban is engedtek a Magyar Orvosi Kamara bírálatainak

Egy közös podcastban reagált Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Pálma Hanna igazgató és Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az egészségügyi szolgálati jogviszonyt ért kritikákra és a jogszabályokkal kapcsolatos félreértésekre.

Kincses már az elején leszögezte, hogy folyamatos közöttük az egyeztetés, azonban vannak tisztázandó kérdések, amikre együtt keresik a megoldásokat. Bár a MOK elnöke elismeri, hogy a az új jogviszony jelentős alapbéremelést hoz, de összefoglalja, mi az orvosok és az orvosi kamara két legfőbb problémája a március elsejéig aláírandó szerződésekkel - írja a Telex.

Az Orvosi Kamara szerint elfogadhatatlan az ügyelet rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár. A MOK elnöksége levélben arra kérte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgatót, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörben hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést, mert sokuk számára ez kulcskérdés az új szerződések aláírásánál.

Egyrészt az ügyeleti díjak, amiket az orvosok nem fogadnak el, mivel hétközben, hétvégén vagy ünnepnapokon a normál órabéreknél kevesebb pénzért ügyelnének. Másfelől a pihenőidő kifizetése, ami az orvosok szerint elfogadhatatlan, hogy egy 12 órás ügyeletet követően az otthon töltött pihenőt nem honorálnák anyagilag.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság több ponton elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bírálatait az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban. Szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat, egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt, és egy kedden megjelent utasítás szerint a személyes közreműködőként szolgálatot vállaló orvosok ügyeleti díját 30 százalékkal emelhetik meg. Hétfő éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására - emlékeztet a lap.

A teljes podcast itt hallgatható vissza:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.