Vera Jourová továbbra is úgy véli, a magyar demokrácia beteg

.
Fotó: Olivier Hoslet/MTI/MTVA

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke továbbra is úgy véli, hogy Magyarországon egy beteg demokrácia uralkodik - számolt be róla a Népszava a Central European University (CEU) budapesti székhelyű Demokrácia Intézetének szervezésében tartott videokonferencia alapján.

Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia

- fejtette ki Jourová, aki hozzátette, nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül. Kiemelte, hogy komoly fenntartásai vannak a magyarországi választásokkal kapcsolatban, melyek az EBESZ megfigyelői szerint nem feleltek meg a tisztességes választás követelményének.

Jourová: Ha kell, Brüsszel jelentős összegeket tart majd vissza Budapesttől és Varsótól

Miután elkészült az EU jelentése az osztrák demokrácia helyzetéről, az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová a Der Standardnak fejtette ki, hogy a legjobb volna a jogállami vita eldöntésére, ha a magyar és a lengyel polgárok a szavazóurnáknál tisztáznák a kérdést - írja a Népszava.

Az alelnök közölte, hogy az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot fog folytatni a magyar jogállam helyzetét illetően, ami során nem csak egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre fog reagálni.

"Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk.

- tette hozzá Jourová, aki kifejtette azt is, hogy az uniós források kifizetésének feltételeként meghatározott jogállamisági vizsgálatot azután fogják alkalmazni, hogy az EU Bírósága ítéletet mond a jogszerűségéről.