Grazba repült a kormánytagokat szállító honvédségi luxusgép

Grazba repült a kormánytagokat szállító honvédségi luxusgép

Február 11-én az ausztriai Grazba repült a Magyar Honvédség egyik luxusgépe – szúrta ki az egyik online repülésfelügyeleti rendszerben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Ez a kettő közül az egyik olyan gép, amit annak ellenére alakítottak át bárpultos-bőrfoteles felszereltségűre, hogy a magyar kormány váltig állítja, nem kormánygépről, hanem katonai járműről van szó. Mivel az ellenzéki pártok világossá tették, hogy nincs kifogásuk egy kormánygép vásárlása ellen, a trükközés valódi oka az lehet, hogy ha a luxusgépet a Honvédség üzemelteti, akkor könnyebb hadititokká nyilvánítani és a nyilvánosság elől teljesen elrejteni a kényesebb információkat.

A pilótaigazolvánnyal rendelkező, így a repüléshez alapvetően értő Hadházy szerint a 607-es lajstromjelű katonai Dassault Falcon 7X február 11-én Kecskemétről indult a déli órákban. Az úticél Graz volt, azonban – feltehetően a 100 km/órás, orkán erejű szélvihar miatt – nem tudott leszállni. Mint írta, szabályos „missed aproach” (sikertelen megközelítési) eljárás után egy holding (körözés) idejéig gondolkodott, de végül a kapitány a visszatérés mellett döntött. Kecskeméten ugyan valamivel kisebb, 70 km/h volt a vihar, de a szél kedvezőtlenebb, oldalirányból fújt és a hó is esett, így ott sem ment egyszerűen a leszállás, csak a harmadik próbálkozás sikerült.

A képviselő szerint felmerül a kérdés, hogy miért kellett a katonai/kormányzati luxus jettel Grazba repülni, miközben autóval, autópályán 3,5 óra az út Budapestről. Hadházy azt gyanítja, hogy aznap a kivételesen rossz, télies útviszonyok miatt dönthettek a repülés miatt, ez viszont nagyon fontos utast feltételez.

Bár a képviselő nem írta le, miért tartja érdekesnek a grazi útvonalat, azért mi elmagyarázzuk: egy sokéves összeesküvés-elmélet szerint Orbán Viktor miniszterelnök Grazba jár pszichiátriai kezelésre. Függetlenül attól, hogy ennek van-e bármilyen valóságalapja, az interneten számtalan álhíroldal foglalkozott már a témával, így aki szereti elhinni a „titkolt híreket”, az még a kormányfő kezeléséről szóló számlát is megtalálhatja.