A Posta is készül a választásokra: júliustól nem terjeszt politikai kiadványt, ingyenes újságot

A Posta is készül a választásokra: júliustól nem terjeszt politikai kiadványt, ingyenes újságot

Kivezeti szolgáltatási portfóliójából a posta júliustól a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének minden típusát, így a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermékek és a politikai reklámkiadványok terjesztését is - közölte a Magyar Posta szerdán az MTI-vel.

Az állami cég közleménye szerint a Magyar Posta részesedése ezen a piacon becslések szerint mintegy 25 százalékos, és ezzel a második legnagyobb szereplő.

Ugyanakkor jelezték, hogy az internethasználat terjedésével párhuzamosan a címezetlen reklámkiadványok piaca is zsugorodik, a posta által kézbesített kiadványok száma tavaly egyharmaddal volt kevesebb, mint 2019-ben, a nyomott árak miatt pedig a tevékenységhez kapcsolódó költségek rendre meghaladták a bevételt. A döntésről a vállalat márciusban értesíti minden partnerét.

Közölték, hogy a főbb tevékenységek fejlesztései mellett néhány szolgáltatását már racionalizálta a posta, így például a kisebb postákon megszüntették a kereskedelmi termékek árusítását, illetve a hírlap eladásokat. Szintén gazdaságossági indokok miatt a cég július elsejétől kivonul az országos napilap kézbesítési piacról, csak a hetilapok, magazinok, színeslapok feldolgozását, terjesztését és kézbesítését tartja fenn.

Ebbe a sorba illeszkedik a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének megszüntetése is.

Arra egyébként nem térnek ki, hogy 2022 közeledtével, amikor a pártok a kampány során igyekeznek majd különböző nyomtatott kiadványokkal is elérni az embereket, főleg a kisebb településeken élőket, plusz bevételt jelentene a vállalat számára. De erről lemond az állami tulajdonú, közpénzből működő cég. 

Emlékezetes, a Magyar Posta vezetése a rabszolgatörvény körüli viták során is letette a garast az Orbán-kormány mellett. Arra a kérdésre, hogy az állami cég alkalmazza-e a túlmunkát, azt válaszolták: 

"Magyarországon mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak, emellett az állami cégekre speciális szabályok is érvényesek. Társaságunk nem kíván részt venni Soros európai parlamenti választási politikai kampányában."