Felfüggesztik az AstraZeneca használatát Dániában, Norvégiában és Izlandon

Felfüggesztik az AstraZeneca használatát Dániában, Norvégiában és Izlandon

Több olyan esetet jelentettek Dániában, miszerint vérrög képződött az AstraZeneca-vakcinával beoltottak szervezetében. A dán egészségügyi hatóság úgy fogalmazott, még korai lenne azt mondani, hogy van összefüggés a vérrögök képződése és az oltóanyag között, 14 napra azonban felfüggesztik az AstraZeneca használatát. Ez idő alatt tervezik kivizsgálni  az eseteket, illetve az oltóanyagot. 

Az egészségügyi hatóság szóvivője úgy fogalmazott:

Nem volt könnyű döntés, mivel az országban épp a legfontosabb oltási folyamat zajlik.

Öt másik európai országban – Ausztria, Észtország, Lettország, Litvániában és Luxemburg – is hasonló intézkedéseket hoztak, de csak egy bizonyos AstraZeneca-szállítmány kapcsán, Ausztriában ugyanis egy nő tíz nappal azután halt meg, hogy megkapta az oltást.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte, kivizsgálják az osztrák esetet, azonban hozzátették,

nincs arra utaló jel, hogy az oltás okozta volna ezeket az állapotokat, mert ezek nem szerepelnek a felsorolt mellékhatások között,

írja a BBC. 

Az MTI közleménye szerint Norvégia és Izland is felfüggeszti elővigyázatosságból az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcina alkalmazását. 

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) csütörtöki közleménye szerint nincs olyan adat, amely megerősítené, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport által a koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag okozta volna a Dániában észlelt vérrögképződéseket, írja az MTI. 

Phil Bryan, az MHRA oltóanyagbiztonsági igazgatója a felügyelet által csütörtök délután ismertetett felhívásában azt kérte, hogy mindenki, akit az egészségügyi hatóságok oltásra hívtak be, adassa be magának az oltóanyagot.