Kormányinfó: megint visszakoztak Orbánék, nem minden regisztráltat oltanak be húsvétig

Kormányinfó: megint visszakoztak Orbánék, nem minden regisztráltat oltanak be húsvétig

A vírus harmadik hulláma egyértelműen felfutó szakaszban van, a kontatkusok számának csökkentésével akadályozható meg a számok romlása – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Ismertette, itthon a beoltottak száma 1 millió 150 ezer fő, ebből 327 ezren a második oltást is megkapták, ami

a lakosság 11,34 százaléka.

Hozzátette, az Európai Unióban ez a szám kevesebb mint 7 százalék. Arról is tájékoztatott, csütörtökön újabb 450 ezer vakcina érkezett Kínából.

Orbán Viktor korábbi szavait megcáfolva Gulyás azt is mondta,

az idősek beoltására húsvétig sor kerülhet.

Mint mondta, ennél a korosztálynál a legmagasabb a regisztráció aránya, körülbelül kétharmaduk regisztrált. Ismertette, Müller Cecília tiszti főorvos asszony levelet fog küldeni azoknak a 65 év felettieknek, akik nem regisztrálták magukat.

Most már a helyzet javul, mert most már oltási táblázatokból dolgozom, itt előttem is – nem látják a hallgatók –, a mai operatív törzs ülésén kapott oltási táblázatból beszélek, amikor az adatokról van szó, és azt tudom mondani a tisztelt hallgatóknak, hogyha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, ami nincs messze már, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, húsvétig be is tudunk oltanimondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban 2021. február 12-én.

Kérte, hogy „a baloldal és Gyurcsány Ferenc” fejezze be oltásellenes kampányát,

akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok meg is halhatnak

– fenyegetett Gulyás. Közölte, eddig 3 millió 188 ezer a regisztráltak száma, a nyájimmunitás eléréséhez 60-70 százalékos átoltottság kell.

A kancelláriaminiszter közölte,

az orosz és kínai vakcinaszerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra fogják hozni,

úgy véli, ez a közbizalmat, így az oltási hajlandóságot is erősíti. Ugyanakkor – mint mondta – Brüsszel megtiltja, hogy a vakcinaszerződéseit nyilvánosságra hozzák, azonban a kormányzat szeretné ezt is nyilvánossá tenni.

Gulyás Gergely a vakcinabeszerzésekről azt is közölte, ha minden 18 év feletti magyar állampolgár beoltatná magát, 4 millió adag vakcina maradna. Ők arra készülnek, hogy az év első felében minden igénylőt beoltanának. Hozzátette, a Modernából azt nem rendelték meg az előzőleg lekötött mennyiséget, mert abból több szállítmány a 2. félévben, valószínűleg csak a 4. negyedévben érkezne.