Szinte teljesen megszünteti a pedofilok bűnismétlését a gyógyszeres kezelés, de a bevezetését egyelőre nem támogatta a Fidesz-KDNP

Szinte teljesen megszünteti a pedofilok bűnismétlését a gyógyszeres kezelés, de a bevezetését egyelőre nem támogatta a Fidesz-KDNP

A kormánypárti képviselők nem támogatták a szexuális erőszaktevők gyógyszeres kasztrálásával kapcsolatos jobbikos határozati javaslatot – hívta fel a figyelmet Ander Balázs az Országgyűlés hétfői ülésnapján. A jobbikos politikus rámutatott: a medroxyprogesteron acetát kezelést még az 1940-es években az Egyesült Államokban dolgozták ki, és jelenleg is használják mind ott, mind Európában.

Ander szerint a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a kezelés hatására a szexuális bűnözők visszaesési aránya 43 százalékról 3 százalékra zuhant.

Ez magyarra lefordítva rengeteg megmentett áldozatot jelent – közölte, hozzátéve, egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés szerint a szexuális célú emberkereskedelem hazai áldozatainak kétharmada gyermek volt, ráadásul az Európai Unión belüli gyermekkorú áldozatok fele magyarországi.

71-en még a 11. évüket sem töltötték be, amikor prostitúcióra kényszerítették – hívta fel a figyelmet.

A Jobbik alelnöke kritizálta, hogy az Igazságügyi bizottság kormánypárti többsége nem támogatta az általuk előterjesztett törvényi szigorításokat sem, ahogyan azt a határozati javaslatot sem engedték tovább, ami lehetővé tette volna egy nyilvános pedofil-regiszter létrehozását.

Az embereknek igenis joguk van tudni, miféle szörnyetegek élhetnek a környezetükben

- jelentette ki Ander Balázs, aki szerint nem elfogadható, hogy a kormányzati propagandában szigorításokat ígérnek, ha közben az ezt szolgáló javaslatokat leszavazzák a Kaleta Gábor volt perui nagykövetet is hazamenekítő kormánypártiak.

Völner Pál államtitkár válaszában azt mondta, nem csak propaganda miatt beszéltek törvényi szigorításról, hanem valóban kidolgozás alatt van egy ilyen csomag. Jelenleg átfogó felülvizsgálatot végeznek – mondta az államtitkár -, azzal magyarázva a késlekedést, hogy figyelembe kell venni az új jelenségeket, technikai változásokat, frissíteni kell a törvényi megfogalmazásokat és a büntetési tételeket is.

Az államtitkár közölte: kidolgozás alatt áll egy gyermekvédelmi csomag, aminek része lehet a mostaninál szigorúbb fellépés, ezért az ellenzék majd akkor adjon be módosító javaslatokat, ha azzal elkészültek.