Eddig közel 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok

favipiravir
Fotó: egeszsegkalauz.hu

Eddig csaknem 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok, amelyből 33 ezer dobozt már ki is adtak a gyógyszertárakban

- közölte a koronavirus.gov.hu kedd este.

A kormányzati portálon felidézték, hogy tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára már a házorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére.

Ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát - tették hozzá.

A gyógyszer ingyenesen kiváltható. Jelenleg minden gyógyszertár részére, és rajtuk keresztül minden koronavírusos beteg részére - akinek a háziorvosa vagy a covid ambulancia orvosa javasolja - hozzáférhető a favipiravir.

Kiemelték,

a Hungaropharma minden Magyarországi gyógyszertár részére képes legalább napi egyszer kiszállítani a megrendeléseiket.

Magyarország favipiravir készletét a kínai és japán beszerzések mellett már a magyarországi gyártás is garantálja, hisz már két hazai gyártó is gyárt favipiravir tartalmú gyógyszert: az Egis és a Meditop - írta a kormányzati oldal.