Hirtelen a kormány több kérdésben is egyetért a fővárossal

Hirtelen a kormány több kérdésben is egyetért a fővárossal

Ötpontos megállapodás született a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) csütörtöki ülésén a kormány és a főváros között, ezek között szerepel, hogy a kabinet és az önkormányzat egyeztet majd az európai uniós fejlesztési források budapesti felhasználásáról - közölte az MTI.

Az FKT ülése után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tartott sajtótájékoztatót.

Fürjes Balázs közölte, öt nagyobb kérdésben tudtak megállapodni. Ezek között szerepel, hogy a fővárossal közös munkacsoportot hoznak létre a 3000 milliárdos uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére, és a megbeszélések eredményeként határozza majd meg a kormány a fejlesztési pénzekre vonatkozó elképzeléseket.

Hozzátette, a javaslatok között szerepel az új csepeli közpark, a Népliget, a Hajógyári-sziget és a Gellért-hegy fejlesztése.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes sikernek nevezte, hogy megállapodás született a közös munkacsoportot létrehozásáról. Ugyanakkor szerinte "az lenne a normalitás", hogy a források elosztásáról egyeztethetnek.

Mindemellett megállapodtak abban is, hogy a főváros támogatja a kormány agglomerációs vasúti stratégiáját.

Az alábbi pontokban nem született még megegyezés:

  • várják a főváros elköteleződését a Galvani híd mellett
  • a Népligetbe költözzön-e a szabadtéri színpad vagy sem. A kormány a költözést preferálja, míg a főváros a maradást támogatja
  • a kormány szeretne egy közös szakbizottságot a Városliget kérdéseinek megvitatására, a főváros viszont nem, mivel utóbbi álláspontja szerint olyan képzet alakulhat ki, hogy arról tárgyalnak, amit eleve nem tartanak elfogadhatónak.