Ha megvan a 2,5 millió beoltott, akkor egy hét múlva nyithatnak az iskolák – a boltokról, szolgáltatásokról holnap döntenek

Ha megvan a 2,5 millió beoltott, akkor egy hét múlva nyithatnak az iskolák – a boltokról, szolgáltatásokról holnap döntenek

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölte a legfrissebb aktualitásokat. Még ha sok konkrétumról nem is számolt be.

A kórházi kapacitással kapcsolatban elmondta, a helyzet komoly, de képesek azt tartani. A lélegeztetőgéppel rendelkező szabad ágykapacitás 1678, míg sima kórházi ágyból 10 471 darab áll rendelkezésre. Ugyanakkor a miniszter szerint lehet ezeket is bővíteni. Sőt, meglátása szerint a rezidensek és a medikusok bevetésével van elég humánerő-kapacitás is.

Az eddig nem regisztrált időseket az országos tisztifőorvos levélben keresi meg, és kéri majd, hogy oltakozzanak. Ezzel kapcsolatban például felhozta, az idősotthonokban, ahol már mindenkit beoltottak, 1 százalék alá csökkent a betegségek száma.

Gulyás Gergely szerint minden továbbinál több vakcina lesz áprilistól hazánkban, az Európai Uniótól érkező készletek is stabilabban érkeznek.

A nyitási tervekről két dolgot közölt.

  • Ha elérjük a 2,5 millió beoltott embert, akkor 1 héten belül kinyitnak az iskolák, középiskolák, óvodák, bölcsődék. Legkorábban április 12-én, vagy 19-én. Ugyanakkor ezt megelőzően beoltják az összes olyan pedagógust, óvónőt, aki regisztrált. De ez ugyanúgy önkéntes lesz.  
  • Az iparkamara javaslatáról, miszerint minden üzletre, szolgáltatásra azonos szabály legyen, 10 négyzetméterenként lehessen bent egy vendég, elmondta, felszólították az operatív törzset, hogy vizsgálja meg a kérdést. Erről a miniszterelnök részvételével holnap lesz döntés. Jó lenne egy ilyen nyitás, de a húsvét miatt sorok lehetnek az üzletek előtt – tette hozzá.

Figyelmeztetett, hogy mivel az áldozatok 80 százaléka idős, az ő beoltásukkal radikálisan csökkenthető lenne az elhalálozások száma.  

A miniszter szerint a következő, jövő heti kormányülésre kidolgoznak egy nyitási tervet, de minden a társadalom átoltottságától függ. Jelenleg olyanok a számok, hogy nem tudunk változtatni – fogalmazott Gulyás Gergely.