IDEA Intézet: megint erősödött a Jobbik, komoly előnyben az ellenzék

IDEA Intézet: megint erősödött a Jobbik, komoly előnyben az ellenzék

A 24.hu hozta le az IDEA Intézet márciusi közvélemény-kutatásának eredményeit, mely szerint a biztos szavazóknál a hat együttműködő ellenzéki párt (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP és Párbeszéd) listája 48, míg a Fidesz–KDNP-é 44 százalékon állt. Amíg a kormányváltó erők támogatottsága nem változott, a kormánypártok egy százalékos veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni. 

A teljes népességben a Fidesz-KDNP 30 százalékon áll, az ellenzéki hatok pedig 35 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak. 

Az ellenzéki pártok sorrendje ugyan nem változott, de a támogatottságuk mértéke igen. 

A biztos választók körében a DK 17 százalékon áll (11 százalékos támogatottsággal a teljes népességben), a Jobbik viszont két százalékpontos emelkedés után 10 százalékon áll a teljes népesség körében, és már 14 százalékon a biztos szavazók között.

A Momentum a harmadik a képzeletbeli dobogón, 7 és 10 százalékkal. 

Érdekesség, de az MSZP ismét a parlamenti küszöb alá került. 

A Medián után a Republikon szerint is a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt a fiatalok körében

Tegnap számoltunk be a Republikon Intézet Fiatalok és politikusok című online konferenciájáról, amelyen közölték a legfrissebb közvélemény-kutatási adataikat. A 18-29 éves korosztályra különösön jellemző, hogy a pártok tekintetében a Jobbik és a Momentum erősen felülprezentált, illetve a fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48 százalék), míg csupán harmaduk (33 százalék) szeretné a jövőben is Orbán Viktort miniszterelnökként látni.