Az elavult rendszer miatt van ennyi halálos áldozat?

Az elavult rendszer miatt van ennyi halálos áldozat?

Miközben a kormányzati propaganda büszkén harsogja, hogy már hárommillió ember kapta meg az oltást, addig Hollik István folyamatosan azon dolgozik, hogy meggyőzze (önmagát?) a kormánypárti szavazókat az ellenzék állítólagos oltásellenességről. De mi a helyzet azokkal, akik valóban ott harcolnak a frontvonalon?

A kormány nem engedi be a sajtót a kórházakba, Gulyás Gergely szerint azért, hogy ne ugrándozzanak az újságírók. Az N1 TV-nek nemrégiben azonban a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke, Dr. Szijjártó László beszámolt arról, hogy mégis miként küzd meg a hazai egészségügy ezzel a járvánnyal.

Szijjártó László elmondta, hogy

már a járványt megelőző években is úgy látta, hogy a rendszer összeomlott, a mostani átszervezések pedig végleg betettek, a jéghegy csúcsa a halálozás.

Hozzátette, annak köszönhető, hogy a halálozások terén rosszul szerepelünk, hogy az egészségügyi rendszer teljesítőképessége egyre rosszabb. 

Véleménye szerint éppen a pandémiás helyzetben az is szerepet játszik, hogy az egész állami népegészségügyi rendszer teljesen leamortizálódott az elmúlt évtizedekben. Ugyanis - állítása szerint - nagyon kevés ember maradt bent az egészségügyi rendszerben, amelynek következtében, kevesen vannak ahhoz is, hogy hatékonyan megszervezzék a védekezést.

Sziijártó szerint az országos tisztifőorvos asszony az egyetlen, aki látható és hallható, közben miniszteri aláírással jönnek ki az utasítások.

"Ez a fajta borzasztó konzervatív, kicsit ilyen vízfejű rendszer nem tud olyan hatékonyan megküzdeni egy olyan hatalmas feladattal, mint amit ez a járvány jelent. El vagyunk maradva több évtizeddel számos nyugat-európai országtól."

Kiemelte, hogy a hazai egészségügyi minősége nagyon egyenetlen, ugyanis vannak nagyon jól működő "szigetecskék" benne. Rengeteg orvos, ápoló vagy mentős kiteszi szívét-lelkét a minőségi munkavégzés érdekében. Sziijártó nem is őket kritizálja, hanem a rendszer mértéktelen elavultságát. 

"Mi nem egy politikai testület vagyunk, hanem egy szaktestület, megyei elnökként több mint 1500 orvost képviselek, akik különböző politikai beállítottságúak. Az ország nagyon megosztott, és a kommunikáció is kettészakadt ebben az országban. Ez azért baj, mert ha mi orvosok szakmai információt szeretnénk a lakossággal közölni, akkor nagyon jó lenne, ha a lakosság teljes egésze hozzájuthatna ezekhez az információkhoz, mert az segítené a járvány elleni védekezést."

- foglalta össze a MOK megyei elnöke.

Úgy véli, itt az ideje a különböző politikai oldalak egy ilyen járványhelyzet idején ne hergeljék az embereket, vagy a szakmában egészségügyi dolgozókat. 

"Ne hergeljék a lakosságot, ne keltsenek hamis illúziókat, oldják fel a cenzúrát és biztosítsanak teret a szólásszabadságnak, azért, hogy meg tudjuk nevezni az összes felmerülő problémát. És ez ne politikai kritikaként fogalmazódjon meg, hanem munkafeladatként, mert ha valahol van egy probléma, ott akkor az a feladatom, hogy azt megoldjam. Minél több problémát tudunk megoldani, annál hatékonyabban és eredményesebben tudunk dolgozni és annál kevesebb ember fog meghalni."