Ha nem vigyázunk nyáron, ősszel érkezhet a járvány negyedik hulláma

Ha nem vigyázunk nyáron, ősszel érkezhet a járvány negyedik hulláma

Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni

- írja Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató a portfolio.hu-n megjelent cikkében.

Kemenesi Gábor szerint azért kell már most beszélni a lehetséges negyedik hullámról, mert az érkezését a jelenlegi folyamatok is nagymértékben meghatározzák.

A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a „vakcinálási” hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól. Tehát a nyári nyitások és felszabadultság után elérkezünk majd az ősz kapujába egy minden jel szerint nem teljesen átoltott populációval, nyáron „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik. Ezek egyvelege határozza majd meg a járvány visszatérését, a kórházak terhelődését és ezáltal a mindennapi életünket érintő szükséges korlátozások mértékét is az ősz folyamán

- olvasható a szakember írásában. 

Kemenesi Gábor hangsúlyozta, a kulcsszó az óvatosság és a felkészülés. a virológus szerint fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére, a visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán.