Orosz diplomaták ügye: a cseh külügyminiszter szolidaritást kér

Jan Hamácek
Jan Hamácek / Facebook

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől a 18 orosz diplomata kiutasításával kapcsolatban – jelentette ki Jan Hamáček kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban.

Igen, elvárjuk a szolidaritást

– válaszolta Hamáček a riporter ismételt kérdésére. A miniszter szerint azt viszont nem Prága határozza meg, hogy a szolidaritás kifejezésének milyen formája legyen.

A Cseh Televízió úgy értesült, hogy vasárnap délig

már több ország – köztük az Egyesült Államok, Szlovákia, Nagy-Britannia, Ukrajna – nyilvánosan támogatásáról biztosította a cseh kormány lépését.

Hamáček elmondta: hétfőn ülésezik az uniós külügyminiszterek tanácsa, amelyen felszólal és tájékoztatja partnereit az orosz diplomaták kiutasításáról. Az EU-nál és a NATO-nál akkreditált cseh nagykövetek feladatul kapták, hogy haladéktalanul tájékoztassák a szövetségeseket a történtekről. A külügyminisztérium állandó kapcsolatban van Moszkvával és úgy értesült, hogy az oroszok már készítik a válaszlépéseket, tehát Moszkvában dolgozó cseh diplomaták kiutasítását – jegyezte meg a megbízott külügyminiszter.

Andrej Babiš kormányfő bejelentette, hogy már szombat este telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és ismertette vele a helyzetet. Babiš az Európai Tanács következő ülésén ad tájékoztatást partnereinek.

A jobboldali cseh ellenzék ezúttal teljes támogatásáról biztosította a kormányt.

Milos Zeman államfő, akit közismerten jó kapcsolatokat ápol az orosz politikusokkal, és Moszkva legfőbb politikai szövetségesének számít Prágában, szóvivője útján közölte: a történtekkel kapcsolatban csak egy hét múlva, vasárnap foglal nyilvánosan állást. Babiš szombat este azt mondta: tájékoztatta Zemant az orosz diplomaták kiutasításáról, és az államfő a kormány lépését teljes támogatásáról biztosította.

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

A csehek is kipenderítettek néhány orosz diplomatát az országukból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – jelentették be szombaton Prágában. Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint erős a gyanú, hogy az orosz titkossszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 decemberében történt robbanásban.

Andrej Babiš miniszterelnök szerint a kiutasítás konkrét oka: erős a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Hamáček: a robbanásnak nem Csehországban kellett volna bekövetkeznie

A dél-morvaországi vrbeticei lőszeraktárban 2014 októberében történt robbanás valószínűleg nem volt tervezett, a cseh rendőrség az események azon változatával dolgozik, hogy a robbanásnak nem Csehországban, hanem Bulgáriában kellett volna bekövetkeznie – fejtette ki vasárnap Jan Hamáček a közszolgálati Cseh Televízióban. A miniszter leszögezte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Ennek alapján Prága szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

Vrbeticében az első robbanás 2014. október 16-án történt, és két emberéletet követelt. A második robbanás december 3-án történt.

Elmondható, hogy az első robbanáskor nem az történt, amit elterveztek

– jelentette ki Hamáček. Szerinte a rendőrségi vizsgálatok azt mutatják, hogy

a felrobbant lőszernek ezen a napon már Bulgáriában kellett volna lennie.

Az eset ezért összefüggésben lehet Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedővel, akit 2015-ben megpróbáltak megmérgezni, de a támadást túlélte. A csehek ennek az ügynek a felderítésében együttműködnek a bolgárokkal.

Néhány prágai hírportál úgy tudja:

a Vrbeticében tárolt lőszernek Ukrajnába vagy Szíriába kellett volna kerülnie.

Mindkét országban 2014-ben éles belső harcok folytak.

Hamáček a televízióban elmondta: a cseheknek bizonyítékaik vannak, hogy orosz ügynökök a robbanás előtt aktívan érdeklődtek a lőszerraktár iránt. Azt a felvetést, hogy jártak-e az oroszok a konkrét helyszínen, Hamáček nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni nemzeti központja (NCOZ) vasárnap bejelentette, hogy két orosz útlevéllel rendelkező személyt köröz, akik 2014 októberében, tehát az első robbanás idején Prágában, valamint a Morva-sziléziai és a Zlíni régióban mozogtak.

Az NCOZ által nyilvánosságra hozott útlevélfényképekből és nevekből kiderült, hogy ugyanarról a két orosz katonai ügynökről van szó, akiket a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylet elkövetésével gyanúsítanak. Szkripalt, aki korábban maga is orosz ügynök volt, és lányát 2018-ban a nagy britanniai Salisburyban novicsok nevű méreggel próbálták meg eltenni láb alól. Mindketten életben maradtak. A sajtó szerint az elkövetők, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) ügynökei. Moszkva azt állítja, hogy civilekről van szó. Oroszország ugyanakkor határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal elleni merénylethez és a vrbeticei robbanásokhoz.

(MTI)