Franciaországban feloszlatott szélsőjobbos szervezet hazai vezetőjét futtatja a kormánymédia

Franciaországban feloszlatott szélsőjobbos szervezet hazai vezetőjét futtatja a kormánymédia

Tizenegy évvel a hírhedt „fülkeforradalom” után mára szinte minden képzeletet felülmúló monolit rendszerré szilárdult a NER. Az Orbán Viktor vezette kormány rendkívül eredményesen betonozta be pártját az államigazgatás minden szintjén, aligha maradt olyan terület, amit ne uralnának.

Tudjuk, a modern, illiberális „trollkurzus” talán legfőbb fegyverhordozója az őt teljes mértékben kiszolgáló média, pontosabban propaganda, amely bármit és annak az ellenkezőjét is kellő meggyőződéssel képes állítani – akár egyetlen nap leforgása alatt.

A valójában ideológia nélküli, szavazatmaximalizálásban utazó, közvélemény-kutatások alapján mindig a számára legkedvezőbb identitást hazudó kormánymédia mára egy olyan klubbá vált, amelyben mindenkinek helyet kínálnak, aki megfelel néhány „beugró kérdésnek” és felmondja az aktuális leckét: rezzenéstelen arccal migránsozik, balliberálisozik, moslékkoalíciózik, genderfasisztázik, feminácizik, hanyatló nyugatozik, bármikor kéjesen felröhög egy románozáson, Orbán Viktor neve hallatán izgalomba jön és válogatott bókokkal rukkol elő, az #ereszbotrányra pedig már nem is emlékszik, és egyébként is az anya nő, az apa pedig férfi.

A nagy számok törvénye alapján a „klubtagok” között óhatatlanul megtalálhatók olyanok, akikről utólag kiderül, egyáltalán nem gondolták komolyan, amit mondtak, de előfordulnak olyan „kétes megítélésű” megmondóemberek is, akik pillanatok alatt pottyannak ki a NER védőhálójából.

Ilyen volt az az Oláh Gellért is, aki az Echo TV-n a „kölyök keménymagban” osztotta az észt egészen addig, amíg napvilágot nem látott egy felvétel, amin a Fidelitas egyik eseményén náci karlendítésre hasonlító kézmozdulatot tett. Amellett, hogy a csatornáról kitették, „nyilván teljesen önként felmondott” munkahelyén, a 888.hu-nál is.

Egy másik „keménymagos”, a zsidóságára elméletileg oly’ büszke Ambrózy Áron is repült a műsorból, aki csak úgy poénból lejákobozta Jakab Pétert. Hozzá kell tenni, hogy szemben Oláh Gellérttel, a pestisrácokos Ambrózy puhára esett: a Pesti TV több műsorában is állandó vendég.

A felsorolást még folytathatnánk, akad azonban valaki, akiről mindenképpen érdemes bővebben is szót ejteni.

Ő Bódi Ábel, az Identitás Generáció hazai vezetője, aki mára szintén kulcsemberré vált a kormánybarát médiában: publikál a szebb napokat látott Magyar Nemzetben, heti rendszerességgel szerepel a Pesti TV-ben, de feltűnik a Vasárnap nevezetű katolikus portálon is.

Mit kell tudni az Identitás Generációról?

Az identitárius mozgalom kapcsán Bódi egy interjúban így fogalmaz: „az etnokulturális identitásunk megőrzéséért küzdünk, messzebb tekintve az etnikai vonulatnál. Az identitarianizmus a francia újjobboldal önmeghatározása, egyfajta válasz 1968-ra”. Weboldalukon ez is olvasható: „Célunk egy független, szabad és erős Európa, mely nincs kiszolgáltatva sem Oroszországnak sem az Egyesült Államoknak, meggyőződésünk szerint az Európai Unió intézménye reformra szorul, mert jelenleg nem Európa népeinek érdekeit, hanem az Egyesült Államok érdekeit képviseli”.

Nos, hangzatos mondások, de kicsit utánaolvasva

az Identitás Generáció (IG) tulajdonképpen egy tucatnyi európai országban működő, újhullámos, erősen migránsellenes, szélsőjobbos ifjúsági szervezet, amely szóban megveti ugyan az erőszakot, de kis túlzással világszerte azt látni, hogy a rendvédelmi szervek radarján nagyon is rajta van.

Van, ahol már feloszlatták a szervezetet, máshol pedig figyelik a hatóságok

Hogy ez mennyire így van, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy idén márciusban a francia kormány feloszlatta az ottani Identitás Generációt, Gérald Darmanin belügyminiszter szerint ugyanis a szervezet „diszkriminációra, gyűlöletre és erőszakra uszít”, a formája és a katonai szervezettsége miatt az Identitás Generáció „magánmilícia jellegűnek is tekinthető”. Sőt, a tárcavezető azt is hozzátette, hogy a szervezet további szélsőjobboldali csoportokkal áll kapcsolatban, „amelyektől logisztikai támogatást kap, és amelyek diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre uszító ideológiát terjesztenek a fajvédő és fehér felsőbbrendűséget hirdető tanok nevében”.

Az 51 embert legyilkoló christchurch-i merénylő anyagilag támogatta az Identitás Generációt

Mint ismert, az Identitás Generáció mozgalom adományokat fogadott el attól az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, szélsőjobboldali nézeteket valló ausztrál Brenton Tarranttól, aki terroristaként 2019. március 15-én összesen ötvenegy embert mészárolt le az új-zélandi Christchurch város két mecsetjében.

További érdekességek az Identitással kapcsolatban:

  • Terrorizmus vádjával a mozgalom több tagját is elítélték „terrorizmusra” való felbujtás miatt, az Al Jazeera egy oknyomozó filmet is készített a szervezetről
  • Avignonban egy észak-afrikai származású boltost akart lelőni a szervezet egyik tagja, végül a rendőrségnek kellett végeznie vele
  • Lehetséges, hogy az Egyesült Államokban is terrorszervezetként fogják nyilvántartani az Identitás Generációt
  • A német hatóságok is figyelik az ottani szervezetet

Látható tehát, hogy finoman szólva is meglehetősen ingoványos talajon mozognak, hiába minden erőfeszítés, amivel egy „trendi, nemzeti, patriotista” mozgalom képét festik le.

Bódi Ábelt 2018-ban nem engedték be Angliába, ahová a szervezet egy konferenciájára érkezett

A Bódi Ábel élete és munkássága avagy Bódi Ábelt miniszterelnöknek! című blogon azt írják, Bódi politikai karrierjét a 2008 januárjában alakult és 2017-ben megszűnt Pax Hungarica nevezetű nyilas szervezetben kezdte, a mozgalom felesküdött tagjaként pedig állításuk szerint egy vércsoport tetoválás is volt a karján, ami a Waffen SS-nél bevett szokás volt. Később aztán, amikor otthagyta a szervezetet, a szóban forgó tetoválására egy virágmintát varratott.

Az Identitás Generáció magyarországi szárnya először 2017-ben tűnt fel, amikor a budapesti Csonka János téren lévő mecsetnél szervezett akció keretében egy olyan molinót feszítettek ki a mecsetre, amin ez volt olvasható: „Az iszlamizáció öl. Mondj igent a keleti határzárra!”.

Az Identitás Generáció hazai vezetőjéről aztán 2018-ban a Guardian írta meg, hogy

az osztrák Martin Sellner mellett őt is visszafordították a hatóságok, feltartóztatva őket a Stansted reptéren, amikor az akkor frissen alakult brit Identitás-sejt londoni konferenciájára igyekeztek.

Sellnerről egyébként azt írta a lap, hogy ő volt a fő szervezője annak a „Defend Europe” kampánynak, aminek az volt a célja, hogy megakadályozza a menekülteket mentő Földközi-tengeri akciókat.

Fontos megjegyezni, hogy Bódit már akkor, 2018 februárjában meghívták az Echo TV-be a Defend Europe kapcsán szakérteni:

Az SZFE-nél is az Identitás akciózott

Az IG magyar élharcosa tavaly akkor került be a hírekbe, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületére egy „Itt nem lesz 1968” feliratú molinót tűztek ki az Identitás aktivistái, amiről Bódi maga számolt be Facebook-oldalán.

Noha a Fidesz általában ügyel arra, hogy ne helyezze magát (ideológiailag) vállalhatatlan figurákkal egy polcra, a kormánypárti sajtó előszeretettel szólaltatja meg Bódit a Pesti TV-ben, a Magyar Nemzetben pedig legutóbb március 31-én jelent meg publicisztikája.

Kíváncsiak voltunk, vajon miért ennyire „toleránsak” vele szemben, ezért megkérdeztük a Magyar Nemzet főszerkesztőjét, Toót-Holló Tamást, nem tartja-e visszásnak, hogy a Franciaországban feloszlatott, más nyugati országokban pedig a hatóságok érdeklődésének homlokterében lévő Identitás Generáció hazai szószólója írhat a lapjukba.

Ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Összhangban áll-e a lap szellemiségével az Identitás Mozgalom célja?
  • Mit gondol az irányukban megfogalmazott terrorgyanúról, vádakról?

Kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint igen, leközöljük.