Koronavírus: már Magyarország vezeti a halálozási világranglistát

Koronavírus: már Magyarország vezeti a halálozási világranglistát

Csütörtökön Magyarország került az élére a koronavírus-áldozatokat mutató statisztikának, miután a töretlenül tomboló harmadik hullámmal megelőztük Csehországot. Ez azt jelenti, hogy arányaiban sehol a világon nem haltak bele annyian a vírusba, mint nálunk.

A Johns Hopkins Egyetem által összegzett adatsor alapján egymillió főre tekintve szerdán még 2669 halottunk volt, míg a cseheknek 2681. Ugyanakkor a két ország között elkezdett nyílni az olló: míg Magyarországon továbbra is töretlenül pusztít a vírus, addig Csehországban jelentősen javultak az adatok, ez pedig ahhoz vezetett, hogy csütörtökön megelőztük őket.

Ezen a grafikonon az látható, hogy a napi halálozási szám mennyivel alacsonyabb jelenleg a cseheknél (nálunk 214 embert jelentettek ma be, a cseheknél 25-öt, ezzel egymillió főre vetítve 2697-2684-es halálozási arányban mi szerepelünk a legrosszabbul):

 

statisztika

Fontos részlet, hogy csak most értük be Csehországot az összesített, egymillió főre vetített áldozatok számában:

statisztika

 

Tehát abból kiindulva, hogy nálunk jóval több a napi áldozat mint Csehországban, az összesített rangsorban pedig átvettük tőlük a vezetést, várhatóan tovább fog nőni a különbség a két ország között, és Magyarország alighanem úgy zárja le a világot megrengető koronavírus-járványt, mint a legtöbb halálos áldozatot felmutató ország.

Természetesen az adatok felvételében és értelmezésében lehetnek eltérések, és eddig a kormányzat is hajlamos volt úgy bemutatni a statisztikákat, ahogy számára a leginkább megfelelt. Abban is vita van, hogy a magyar módszertan több embert jegyez-e fel koronavírus-áldozatként mint más országok, vagy pont, hogy kevesebbet - mindkét állítás mellett számos érv olvasható.

Valószínűleg soha nem fogunk teljesen tisztán látni abban, hogy az egyes országok egymáshoz képest hogyan teljesítettek a vírussal szemben, de annyi bizonyos, hogy a hivatalos adatok szerint a világon nálunk végezte a legnagyobb pusztítást a járvány.