Jakab piros lappal zavarta le a pályáról Orbánt

Jakab piros lappal zavarta le a pályáról Orbánt

Ilyen gyáva alakot, mint Ön, még nem láttam. Férfi maga egyáltalán?

– erős kezdéssel indította az Országgyűlés hétfői ülésnapján elhangzott azonnali kérdését Jakab Péter. A Jobbik elnöke a miniszterelnöknek címzett felszólalásában azt mondta,

Orbán Viktor egy olyan gyerek, aki ha valami rosszat csinál, elszúr valamit, akkor másra keni az egészet.

Kövér László idegrendszerének szerencséje volt, hogy helyette már a jóval mérsékeltebb Latorcai János vezette az ülést, de még ő is megállította Jakabot arra kérve, hogy ne sértegesse a miniszterelnököt.

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány nem kezelte megfelelően a válságot, és bár Orbán Viktor maga mondta korábban, hogy emberéletekben kell mérni a védekezés sikerét, már 26 ezer ember halt meg, amivel a világ legrosszabb statisztikáját mutattuk fel.

Mégis – magyarázta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje – Orbán Viktor mindig másra mutogat, vagy Brüsszelre, vagy az ellenzékre, vagy magára Jakabra, de a hibáit nem ismeri el, holott 2010 óta vezeti kétharmaddal az országot, így sok kifogása nem lehet.

„Haverok meg a foci, csak ez számít.”

Jakab bírálta, hogy az egészségügy megfelelő finanszírozása helyett naponta 21 millió forint jutott a felcsúti focinak, a magyarországi halálozási rekord napján pedig Orbán Viktor a magyar fociválogatott edzőjéről beszélt a saját dolgai helyett.

Jakab szerint Orbán Viktornak be kellene látnia, hogy az ország mindig veszíteni fog, míg ő a miniszterelnök, és cserét kellene már kérnie, vállalva a felelősséget.

Orbán Viktor válaszában eleinte ki sem akart térni arra, amit Jakab Péter mondott neki, csak visszaolvasta a reggeli járványügyi adatokat. Ezután arról beszélt, hogy a halálról kellő komolysággal kell beszélni, azonban szerinte Jakab „faragatlan és nyegle módon” beszélt, bár nem az áldozatokról, hanem legfeljebb róla.

Jakab Péter válaszában továbbra is arra kérte Orbán Viktort, hogy ne „süket szöveget” mondjon az oltásellenességről csak azért, mert a biztonságos vakcinák mellett kampányoltak, hanem vállalja a felelősséget a tetteiért.

A jobbikos politikus emlékeztette Orbán Viktort arra, hogy korábban azt mondták, a fiatalok „össze-vissza fertőzhetik egymást”, majd meghalt 26 ezer ember. Akkor Önök víruspártiak?  - tette fel a kérdést, azzal folytatva, hogy most közel 70 ezer embert akarnak beengedni a foci Eb-n a Puskás Arénába, miközben a kínai vakcinabeszerzés mögött is egy adóelkerülésben jártas fideszes cég áll.

„Ön megbukott… hogy mondjam, hogy megértse?” – kérdezte Jakab, majd

felmutatott egy piros lapot a focirajongó miniszterelnöknek.

Orbán Viktor viszontválaszában tagadta, hogy a halálozási adataink rosszak lennének, mert nálunk mindenki covidos áldozatnak számít, akinek pozitív volt a tesztje a halálakor, de más országok ezt nem így mérik, hanem tényleges összefüggésében. Majd a kormánykritikát áthárította az orvosokra, ápolókra és mentőkre, úgy téve, mintha az ellenzék nem a kabinetet, hanem őket támadnák a rengeteg áldozat miatt.

Ismét elmondta, hogy szerinte az ellenzék oltásellenes, és emberi életek száradnak a lelkükön.