Törökországba is utazhatunk magyar védettségi igazolvánnyal

Törökországba is utazhatunk magyar védettségi igazolvánnyal

Keddtől Magyarország és Törökország kölcsönösen elismeri a két ország által kiadott védettségi igazolásokat – jelentette be Facebook oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy a beadott oltóanyagtól függetlenül teszt- és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni a két ország között.

Magyarország először Szerbiával és Montenegróval, majd Szlovéniával és Bahreinnel kötött olyan bilaterális megállapodást, hogy az országok kölcsönösen elismerik egymás védettségi igazolványát. Legutóbb pedig a horvátokról közölte a külügyér, hogy a beoltott személyek az érvényes védettségi igazolással szabadon utazhatnak a két állam között.

Az Európai Parlament április végén szavazott a vakcinaútlevél néven ismert európai digitális zöldigazolványról. A megállapodás szerint az unión belül csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltott személyek utazhatnak szabadon, ám lehetőségük van az egyes országoknak kétoldalú megállapodásokkal kölcsönösen elfogadni a másik tagállam által kibocsátott, oltást igazoló dokumentumokat is.