Müller Cecília: a főváros vonzáskörzetében is csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

Müller Cecília: a főváros vonzáskörzetében is csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

Szerda hajnalban egy V. kerületi magánlakásba csendháborítás miatt hívták ki a rendőröket, akik megállapították, hogy egy norvég állampolgár szervezésében tizenöt fős rendezvényt tartottak, ezen amerikai, brit, izraeli és norvég személyek vettek részt, ellenük szabálysértési eljárást indítottak – mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Közölte azt is, az elmúlt nap a maszkviselési szabályok megszegése miatt 477, a kijárási tilalom megsértése miatt pedig 104 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a javuló járványügyi mutatókról beszélt, egyben egy nagyon friss mérést is ismertetett:

Budapesten és vonzáskörzetében is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja,

amiből azt a következtetést vonta le, hogy

a terasznyitás nem hozott többletfertőződést.

Ismertette, szerdán 64 800 adag Moderna, csütörtökön pedig 67 200 adag AstraZeneca oltóanyag érkezik az országba.

A 16-18 évesek 90 százaléka már foglalt időpontot az oltakozásra, Müller Cecília pedig azt kérte, hogy a maradék tíz százalék is tegye meg szerda estig, ellenkező esetben nem tudják felvenni a védőoltást. Felhívta a figyelmet, hogy az oltás beadásához

vigyék magukkal az időpontfoglalásról szóló visszaigazolást, a letöltött, kitöltött, saját maguk és a szülő által is aláírt beleegyező nyilatkozatot, valamint személyi igazolványukat és TAJ-kártyájukat.

Közölte azt is, csak azokat tudják oltásban részesíteni, akik május 18-ig betöltik 16. életévüket. Akik ezt követően válnak 16 évessé, azok akkor részesülhetnek védőoltásban, amikor ezt a kort betöltik.

A várandós, szoptatós édesanyák védőoltásával kapcsolatban az a változás, hogy a várandósság 12. hete után kapják meg az első, 36. hete, vagyis a várható szülés előtti negyedik hét előtt pedig a második adag vakcinát. Amennyiben a második dózis ezt követően lenne esedékes, akkor azt a szülést követő második héttől adják be. Számukra továbbra is az mRNS alapú vakcinákat biztosítják.

Kérdésre válaszolva a tiszti főorvos azt mondta, aki a második oltás időpontját szeretné módosítani, az hívja fel az oltópontot telefonon. (Tapasztalatunk szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. – A szerk.) Így egyrészt új időpont foglalására is lehetőség nyílik, illetve az oltópont egy másik személyt be tud hívni oltakozásra.

Végül Müller Cecília megemlékezett az ápolók napjáról is.