Az erőszak leállítását kéri Izraeltől és Palesztinától az ENSZ és az orosz elnök

Az erőszak leállítását kéri Izraeltől és Palesztinától az ENSZ és az orosz elnök

Az erőszakcselekmények leállítását és a civil lakosság védelmét szorgalmazta az izraeli-palesztin konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz elnök és António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön tartott videókonferenciáján - közölte a Kreml sajtószolgálata.

"Az izraeli-palesztin konfliktus elmérgesedésének a kérdésében megállapították, hogy elsődleges fontosságú a mindkét oldalon tapasztalható erőszakcselekmények leállítása, a civil lakosság biztonságának szavatolása"

- áll az orosz elnöki hivatal közleményében.

A két politikus újból megerősítette elkötelezettségét a kétállami megoldás mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai, illetve az általánosan elfogadott nemzetközi normák alapján.

Izrael és gázai iszlamista szervezetek között hétfőn rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsapások zajlottak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A gázai egészségügyi minisztérium legalább 83 halottról számolt be az erőszakhullám hétfői kezdete óta.

(MTI nyomán)