Az ellenzék szerint a fideszesek olyan diákok, akik nemcsak megbuktak, de az osztálypénzt is ellopták

Az ellenzék szerint a fideszesek olyan diákok, akik nemcsak megbuktak, de az osztálypénzt is ellopták

Nem volt balhé mentes a mai parlamenti nyitány, Kövér László házelnök ismét elvette a szót Jakab Pétertől, a Jobbik elnöke alig egy percig beszélhetett mindössze. A napirend előtti felszólalások során az ellenzéki és a kormányoldal is egymást tolvajozta. 

A fideszesek olyanok, mint akik kilopják a hotelszobából a tévét is

Tordai Bence párbeszédes képviselő napirend előtti felszólalásában arról beszélt, május 15-e az Orbán-rezsim számára a vég kezdetként vonul majd be a történelembe, miután Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson és a „99 százalékot képviseli a kiváltásgos 1 százalékkal szemben”.

Azt mondta, trónfosztásra és változásra készülnek, mert Magyarország újraegyesítésére van szükség, miután a magyarok nagy többsége belefáradt a fideszesek harcaiba, a mesterségesen gerjesztett megosztottságba, az emberek egymás ellen való fordításába, az arroganciába, a lopásba és urizálásba és összességében abba, hogy az „1 százalék szívja a 99 százalék vérét”.

A képviselő szerint a kormány hétről hétre újabb merényleteket követ el Magyarországgal szemben, ilyen például az is, hogy a Diákváros helyére a „kínai pártállam kémképző intézetét” építik fel több mint félezer milliárd forint adósságból, míg a fideszes haveroknak olcsón eladják a bérlakásokat ahelyett, hogy a fiatal családokat támogatnák.

Tordai szerint az Európai Unió a legmohóbb, legcinikusabb, legönzőbbje az Orbán-kormány, de már tudják, hogy bukni fognak és csomagolnak is, a probléma viszont az, hogy ők a hotelszobából nem csak a miniszappant viszik el, hanem az ágyat, asztalt tévét is – mondta.

Orbán Balázs államtitkár válaszában meglehetősen demagóg módon a kormányzati kritikára való reagálás helyett inkább szándékosan a koronavírusról  szakpolitizálni, majd azzal vádolja a Tordait, hogy őt ezek szerint már nem is érdekli a járvány, hiszen felszólalásában meg sem említette a koronavírust.

Az államtitkár ezen felül arról beszélt, hogy az ellenzéki előválasztást is Gyurcsány Ferenc rendezte, a koronavírussal már nem is foglalkoznak, Karácsony Gergely pedig csak ugródeszkának használta Budapestet, így a fővárosiak el fogják veszíteni a főpolgármesterüket – bár ezzel pont az államtitkár vetítette előre, hogy Karácsony megveri Orbán Viktort 2022-ben.

Nyugi!

Ungár Péter LMP-s képviselő szerint azért fontos az ellenzéki előválasztás, mert azzal tudják bebizonyítani, hogy az új Magyarországon senkit nem fognak rossz embernek tartani azért, mert más a véleménye; személye támadások helyett a vitáknak adnak majd helyet.

Mint mondta, a neoliberális fideszes gazdaságpolitikának vége lesz, egyben véget ér az a világ is, hogy a német autógyárak érdekei fontosabbak a környezetvédelmi megfontolásoknál.

Ungár úgy fogalmazott, a Fidesz visszatalált liberális gyökereihez, hiszen az egyetemi szféra teljes privatizálását vitték véghez, ezzel pedig az SZDSZ ifjúsági tagozataként tértek vissza. Mi több, a koronavírus okozta gazdasági válság alatt sem segítettek azokon, akik önhibájukon kívül elvesztették az állásukat, ahogyan az önkormányzatokat is magukra hagyták.

A kormányváltás célja nem csak az, hogy a Fidesz elveszítse a hatalmát, hanem az olyan jóvátételek is, mint a szociális- és az állami szféra dolgozóinak bérrendezése – mutatott rá, hozzátéve, azért nincs színvonalas állami szolgáltatás, mert nincsenek színvonalas fizetések sem.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár arról beszélt, 2010 óta folyamatosan Gyurcsány Ferenc irányít mindent, semmi nem változott, az LMP pedig Gyurcsány ellen jött létre, mostanra mégis összefogtak vele. A felszólalásban Soros György is előkerült, akinek állítólag soha nem mondtak nemet a baloldali politikusok, bármilyen törvénymódosítást kérhetett.

Rétvári hosszasan ecsetelte, hogy a baloldal fizetéseket csökkentett, míg ők béreket növeltek, mert nem ők a „rezsinövelők és nyugdíjcsökkentők”, de egy idő után annyira kezdett túlpörögni, hogy valaki odaszólt neki,

„Nyugi, képviselő úr, nyugi!”

- amitől végre vett egy kis levegőt.

A jövő tolvajai

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke felszólalásában azt rögzítette, hogy a kormányoldalon nincsenek államférfiak, és most azokért akar szólni, akik nem tudnak nem tudnak szót emelni magukért, akik még meg sem születtek. "A jövő Magyarországa, azokért szeretnék szólni" - mondta a politikus. 

Felidézte, hogy a következő években ki kell fizetni a jelenlegi generáció nyugdíját, mert eltüntették a 3000 milliárdos magánnyugdíjpénztárt, nem tudnak állami termőföldeket bérelni, mert Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak mára nagyobb birtoka van, mint a II. világháború előtt az Esterházy-családnak. 

Beszélt még az egyetemistákról, akik nem szólhatnak bele az egyetemek önállóságába, illetve arról is, hogy eladósították őket a Budapest-Belgrád vasútvonallal és a Fudan egyetemmel, de még az önkormányzati bérlakásokat is el akarják venni tőlük. 

Amikor azt hiszik, hogy a következő kormány lehetőségeit szűkítik, valójában a következő korosztályok lehetőségét szűkítik - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. 

Mert maguk tolvajok, egy új világ tolvajai - szögezte le.

A kormány nevében válaszoló Dömötör Csaba miután utalt arra, hogy a kormánypártok szerint Gyurcsány a tolvaj, arról beszélt, hogy Karácsony Gergely Gyurcsány embere. 

Még az osztálypénzt is ellopták

Az MSZP-s Tóth Bertalan arról beszélt, ha a Fidesz-KDNP politikusaira néz, akkor a szorongáson kívül, olyan diákokat lát, akik nemcsak bukásra állnak, de az osztálypénzt is ellopták. S nem próbálnak meg javítani, hanem csalnak lopnak ugyanúgy - mondta.

Felidézte azt is, hogy a parlament Gazdasági bizottságának mai ülésén a Fidesz támogatta az önkormányzati lakások magánosítását. 

A bukott diákot el kell számoltatni a közös jövőnkért - szögezte le. 

Schanda Tamás államtitkár szerint viszont az MSZP kormányzása szólt a bukásról. 

Kövér László megsértődött a ficsúrozáson, néhány mondat után lenémította Jakab Pétert a Parlamentben

Lenémította Jakab Péter Jobbik-elnök mikrofonját Kövér László házelnök az Országgyűlés hétfői ülésnapján, miután az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje nem csak a fideszes képviselőket, hanem magát Kövért is kritikával illette. Jakab Péter napirend előtti felszólalásában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről kezdett beszélni, egyszerűen „luxus-külügyminiszternek" nevezve és úgy jellemezve, hogy, „tudják, a jachtozós".

Ezután következhetett volna Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, azonban Kövér László "ficsúrozás" miatt elvette tőle a szót.