Gulyás: Magyarország kilép a brüsszeli vakcinabeszerzésekből, de vége az ingyenes parkolásnak is

Gulyás: Magyarország kilép a brüsszeli vakcinabeszerzésekből, de vége az ingyenes parkolásnak is

Az Orbán-kormány is készül már az 5 millió beoltott magyar állampolgárra, a szerdai kormányülésen születtek is döntések, amelyek közül néhány már véglegeset Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közölt a mai Kormányinfón.

Számításaik szerint Pünkösdvasárnap lesz meg az 5 milliós határ. Szavai szerint sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát, de a vírus itt van, és akik nem oltották be magukat, azok között fertőz továbbra is.

Elmondta, hogy ma már ott tartunk, hogy a regisztráció után 1-2 napon belül lehet foglalni időpontot, Sinopharm bőségesen van, Pfizerből 240 ezer lesz a héten, Astra-Zenecca és Szputnyik V is van még.

Kiderült, hogy korábban elsősorban morális okokból nem kaphatott három hónapig oltást az, aki átesett a betegségen – de most már van elég vakcina, így azoknak is jut, akik a vírusfertőzés révén szereztek védettséget.

Gulyás Gergely emlékeztetett, a héten a Parlament megteremtett a jogi alapjait a rendkívüli jogrend fenntartásának és őszi lezárásának. Megismételte, az maximum az őszi ciklus 15. napjáig tarthat, de a kormány szándékai szerint addig sem lesz erre szükség. Ugyanakkor tisztázni kell, mely rendeletek maradjanak fent a rendkívüli jogrend után is., példaként hozta fel a hitelmoratóriumot, illetve az okmányok beszerzését is.

Pénteken fogja a miniszterelnök bejelenteni azokat a változásokat, amelyek az 5 millió beoltottnál lesznek érvényesek, ezeket még holnap reggel az operatív törzs áttárgyalja.

Amik már most véglegesek:

  • az ingyenes parkolás vasárnap éjféllel lejár, jövőhét keddtől fizetni kell.
  • A hitelmoratórium ügyében a kormány nem tudja támogatni a bankok álláspontját, a kabinet szándéka szerint a jelenlegi formában augusztus 31-ig fent kell azt tartani, utána pedig egy átmeneti időszaknak kell következnie. De tudják, hogy „ez egy nagy áldozat, amit a bankszektor nem is akart meghozni”.
  • A brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezében nem kíván részt venni, mert 2022 végéig már van 10 millió adag vakcina rendelési állományban, vagy raktárban.
Gulyás Gergely úgy indokolta, hogy az oltási program 5 millió fölött lefog lassulni, 5,5-6 millió oltásig talán tudunk eljutni, de a 6 milliót már csak a legoptimistább becslésnek nevezte.

Szerinte a vakcinák 9 hónapig védenek. Magyarország felkészült arra, hogyha ősszel újra kell oltani az embereket – utalt egy esetleges harmadik hullámra.

Közlése szerint a következő brüsszeli vakcinabeszerzési szakaszban már semmilyen diverzifikáció nem lehetséges, 19 millió Pfizert kell megrendelni, és kifizetni, függetlenül attól, hogy kell-e. Főleg úgy, hogy ’22 második felében Debrecenben is elő tudunk állítani vakcinákat – tett hozzá. Szerinte a 120 milliárdos kalandba nem tudunk részt venni, de sok sikert kívánt mindenkinek, akit ebben részt vesz.

Hangsúlyozta továbbá, hogy nem tudnak minden korlátozó intézkedést mindenki számára megszüntetni, akik nem vették fel az oltást, azok számára maradnak a korlátozó intézkedések egy része.