Az ÁSZ szerint nincs probléma az új civiltörvénnyel, amit közel 20 szervezet kritizált

Az ÁSZ szerint nincs probléma az új civiltörvénnyel, amit közel 20 szervezet kritizált

Mint megírtuk, az Országgyűlés kedden elfogadta az új civilellenes törvényt, amely az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) kiterjedt ellenőrzési jogokkal ruházza fel azon, a törvény szerint a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző alapítványok és egyesületek vonatkozásában, amelyek tárgyévi mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a törvény az Alaptörvénybe ütközik és a jogrendszer egyéb szintjein is ellentmondásokat teremt. De nemcsak a TASZ, hanem további 18 további civil szervezet fogalmazta meg aggályait.

TASZ: A demokrácia alapjait forgatja ki a kormány az új civilellenes törvénnyel

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új civilellenes törvényt, amely az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) kiterjedt ellenőrzési jogokkal ruházza fel azon, a törvény szerint a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző alapítványok és egyesületek vonatkozásában, amelyek tárgyévi mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, írja a TASZ közleményében, hozzátéve, a törvény elfogadása részben pontot tesz annak a négy éve húzódó küzdelemnek a

Az Állami Számvevőszék szerint azonban - nem túl meglepő módon - rendben van az új civiltörvény.

Az ÁSZ közleményében azt írja, az, hogy a törvény szerint felügyelik a civil szervezeteket, az valójában erősíti az átláthatóságukat, így segít megtartani a szervezetekbe vetett társadalmi bizalmat. Azt is kiemelik, hogy eddig is ellenőrizték ezeket a szervezeteket.

Az ÁSZ eddig is végzett ellenőrzéseket civil szervezeteknél. Az elmúlt időszakban számos olyan egyesület és alapítvány értékelését végezte el, amelyek a központi költségvetésből támogatást kaptak. A civil szervezetek esetében – az ÁSZ törvény előírása alapján – az ellenőrzések a gazdálkodási tevékenység egészére kiterjedhettek, tehát nem csak a költségvetési támogatás felhasználását, illetve a közvagyon kezelését érinthetik

– fogalmaztak.

Azt is írják, hogy a mandátumuk nemcsak a közpénzekre és a nemzeti vagyonra terjed ki, hanem például pártokra, pártalapítványokra, vagy akár a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira is.

Állítják, nagy hangsúlyt helyeznek a tanácsadó tevékenységükre is, ezért készítettek egy gazdálkodás-átláthatósági öntesztet a civil szervezetek számára.

Mindezek alapján az ÁSZ indokolatlannak és megalapozatlannak tartja néhány, a civil szféra töredékét jelentő szervezet aggályait, továbbá az ÁSZ szakmai hozzáértését, illetve függetlenségét alaptalanul kétségbe vonó nyilatkozatokat. Az ÁSZ álláspontja szerint a civil szféra átlátható és példamutató gazdálkodása fontos közérdek. Ennek megkérdőjelezése, támadása rombolja a civil szervezetek felé megnyilvánuló társadalmi bizalmat

– zárják a közleményt.