Visszaszerezné a Liszt Ferenc repülőteret a kormány

Visszaszerezné a Liszt Ferenc repülőteret a kormány

Ismét többségi tulajdont szerezne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben a magyar állam - értesült a kormányközeli Magyar Idők Nemzet.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a repülőtéri szolgáltatásokból származó szinte minden bevétel és jövedelem az új tulajdonosokat illeti meg. A magyar érdekekkel ellentétes megállapodás szerint az állam mindössze az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet. A tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran ebből sem látott egy fillért sem a hazai költségvetés.

2010 után a kormány már megpróbálta megszerezni a nagyobb tulajdonrészt, de a tervek nem jártak sikerrel. Most azonban a járvány miatt új lendületet kaphat az ügy, a csökkenő légi forgalom miatt a repülőtéren a tavalyelőtti, 16 milliót felülmúló rekordértékhez képest 2020-ban háromnegyedével kevesebb, 3,8 millió utas fordult meg. Az üzemeltető jelenlegi tulajdonosai között a szakmai befektető mellett profitorientált befektetési és nyugdíjalapok is megtalálhatók, amelyek a jelenlegi helyzetben azonban nyitottak lehetnek az értékesítésre.

A lap szerint a többségi tulajdon megszerzésének az előkészítése Palkovics László feladata lehet.