Jakab megkérdezte Orbántól, hogy „minek nevezzelek”, de megint kikapcsolták a mikrofonját; Orbán még 20 évig itt maradna

Jakab megkérdezte Orbántól, hogy „minek nevezzelek”, de megint kikapcsolták a mikrofonját; Orbán még 20 évig itt maradna

Hétfőn ismét válaszolnia kellett Orbán Viktor az ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire, így várható volt, hogy megint balhé lesz a Tisztelt Házban.

Börtönválogatott

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje azonnali kérdésében arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy egyetlen szóért, a ficsúrért 10 millió forintra megbüntették őt.

Arra volt kíváncsi, hogy melyek azok a szavak, amelyek kimondásáért büntetés jár.

„Ön hogyan nevezné azokat a politikusokat, akik közpénzből rázzák a rongyot, hogyan nevezné a női  luxustáskát szerelmesét, Rogán Antalt, vagy hogyan nevezné Kövér Lászlót, aki a válság alatt 135 millió forintért vesz 8 darab szőnyeget, vagy hogyan nevezné Boldog Istvánt, aki a hírek szerint kenőpénzből ment Bécsbe, luxusöltönyeket vásárolni, vagy honnan nevezné azokat a kormánytagokat, akik azt hazudják, hogy bérből és fizetésből élnek, de közben luxusrepülőgéppel járnak a meccsre, mint Ön. Hogy nevezné, utcai harcosnak?”

– kérdezte Jakab Orbántól.

Mire fel ennyire sértődősek? – értetlenkedett a Jobbik elnöke, felidézve többek között azt, hogy a szavazóikat mosléknak, a munkásokat prolinak nevezték. Szólítsam magukat mókuskának? – kérdezte.

„Egy kérdésem maradt, Petőfi után szabadon: minek nevezzelek?”

– zárta felszólalását.

Orbán Viktor válaszában Jakab Pétert komédiásnak nevezte, és azt állította, hogy havonta 6 millió forintba kerül ez az adófizetőknek – de ez egy korábbi hazugságon alapszik, amelyet már cáfolt a Jobbik, így hiába mondta most is Orbán, hogy Jakabnak van sofőre, de ez nem igaz.

Jakab Péter viszont válaszában újra feltette a kérdést, hogy szólíthatjuk a miniszterelnököt.

„Egyezzünk ki a tolvajban!”

– szögezte le. Felidézte, a KSH szerint 16 millió megtakarítással kellene rendelkezni a magyar családoknak, de azt ellopták. A levezető elnök, Latorcai János itt megszakította a Jobbik elnökét, mert szerint ennek a kijelentésnek nincsen jogi alapja.

Miután Jakab Péter visszakapta a szót, arról beszélt, hogy korábban már elmondta, ennyi bűnöző előtt nem beszélt korábban, mint a Parlamentben, és szerinte a kormánypártokból „kijönne a komplett magyar börtönválogatott” is. Jakab Péter hozzátette, szurkolnék is maguknak egy ilyen sállal… - de itt megint kikapcsolták a mikrofonját.

Orbán Viktor viszont válaszában arról beszélt, hogy a Jobbik a legkorruptabb magyar párt – ami még azonnali kérdések órájában is egy jókora hazugság.

Orbán marad

A DK-s Arató Gergely arra volt kíváncsi, hogy mennyire szenvedte meg a valóságban Orbán Viktor a válságot, tekintettel arra, hogy saját magát is bérből- és fizetésből élőnek tartja. Orbán válaszában arról beszélt, hogy mindenki, aki nem tőkejövedelemből él, mint például Gyurcsány Ferenc, a bérből és fizetésből élő. Majd később kijelentette:

„Nem fognak tőlem megszabadulni, akkor sem, ha terveik beteljesülnek, mert parlamenti képviselőként itt fogok maradni, mint bérből és fizetésből élő még sokáig az Önök nyakán. Ne reménykedjenek, számíthatnak az együttműködésemre a következő 20 évben is”

– magyarázta Orbán Viktor.

Az LMP Keresztes László Lóránt arra volt kíváncsi, hogy lemondják-e Paks2-t, többek között azért, mert 500 hibát találtak az orosz tervben, és 5 évet késik a megvalósulás. Figyelmeztetett, hogy nem tárgyalták újra a hitelszerződések feltételeit sem.

Orbán Viktor szerint viszont nincs klímavédelem és a zöldjövő atomenergia nélkül, támogatójává válik az EU is. Nincs alacsony rezsi sem atomenergia nélkül, és szerinte az orosz hitelkonstrukcióból átlehet menni a kifejezetten kedvező és olcsó nyugati hitelekbe is.

Szabó Tímea (Párbeszéd) a Budapestre tervezett Fudan egyetem kapcsán kérdezte meg Orbán Viktort arról, hogy mennyit kap azért, hogy elárulja a hazáját. Orbán Viktor azzal vágott vissza, ogy még nincsenek tervek sem, így nem igazak a hitelről szóló hírek sem. Szerinte az egyetemváros meg fog épülni.

Azonban, amikor Szabó Tímea a viszontválaszában azt mondta Orbán Viktornak, hogy „Ön egy hazaáruló”, lekapcsolták a mikrofonját.

Olcsó magyar munkások?

Nunkovics Tibor jobbikos képviselő Orbánnak szegezte, hogy nem tartja-e felelőtlenségnek egy miniszterelnöktől úgy hazánkba csalogatnia multikat, hogy a magyar munkaerő olcsóságát hirdeti.

„Egy miniszterelnöknek azt kellene mondania, hogy gyertek ide befektetők, segítünk a gyárak létesítésében és adunk minőségi magyar munkaerőt. De ezt a munkaerőt nektek keményen meg kell fizetnetek”

– tette hozzá.

Nunkovics kifejtette, hogy nem ázsiai vagy afrikai, hanem európai bérekre van szüksége a magyar munkavállalóknak, akik szerinte erre vágynak nem pedig rugalmas munka törvénykönyvre.

Orbán viszontválaszában kiemelte, hogy a magyar munkások minősége a németekével vetekszik, ugyanakkor a bérük között különbség van. Hozzátette, aki szerint holnap ez megváltozik, az hazudik, ugyanis idő kell ahhoz, hogy a magyar munkások megkapják azt a bért, amit a minőség alapján megérdemelnek.

„A magyar kormány ezért dolgozik” – tette hozzá.

Nunkovics szerint hét éve ígérgeti a miniszterelnök a bérek fejlesztését, ami azóta sem történt meg, sőt csak romlott.