Putyin szerint az utóbbi évek legmélyebb pontjára süllyedtek kapcsolataik az Egyesült Államokkal

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin
Pixabay

Vlagyimir Putyin orosz elnök az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjút, amit két nappal Putyin és Joe Biden amerikai elnök genfi találkozója előtt sugároznak majd.

Putyin az interjúban beszélt arról is, hogy a legkevésbé sem foglalkoztatja Biden márciusi kijelentése, amellyel gyilkosnak nevezte, mert, mint mondta, hasonló vádaskodások tucatjait hallotta már.

Mindig is az orosz nép és az orosz állam érdekében jártam el. És ezek a különböző címkék a legkevésbé sem foglalkoztatnak

– idézte tudósításában az orosz elnököt az Magyar Távirati Iroda.

Erős kezdés: Biden lelketlen gyilkosnak nevezte Putyint, aki szerinte meg fog fizetni az amerikai választások befolyásolásáért

Joe Biden amerikai elnök lelketlen gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, és azt ígérte, meg fog fizetni azért, hogy Donald Trump előző amerikai elnök javára próbálta billenteni a 2020-as elnökválasztást - írja beszámolójában az MTI. Az ABC News amerikai hírcsatornán szerdán közzétett interjújában Biden elmondta,

Putyin szerint Biden „hivatásos politikus,” akihez azt a reményt fűzi, hogy nem fog indulatból döntéseket hozni.

Putyint az interjúban orosz disszidensek halálával kapcsolatban is faggatták. Az orosz elnök visszautasította a nyugati vádakat, hogy Moszkvát terhelné a felelősség, és közölte, hogy az elkövetők közül egyesek már börtönben vannak.

Az utóbbi időben elkövetett zsarolóvírusos támadások kapcsán szintén elutasította, hogy azokhoz Oroszországhoz köthető hackereknek lenne közük, és kiberbiztonsági megállapodás megkötését sürgette Bidennal.

Az interjúban Putyin hamis hírként utasította vissza a The Washington Post című amerikai lap értesülését, miszerint Oroszország korszerű műholdas technológiával látná el Iránt, hogy ennek segítségével katonai célpontokat tudjon nyomon követni a teheráni vezetés a Közel-Keleten.

Az orosz-amerikai csúcstalálkozót június 16-án tartják Svájcban.

A Biden-Putyin találkozó alatt még a légteret is lezárják

Svájc korlátozza Genf légterének használatát a Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin közötti jövő heti csúcstalálkozó idejére, egyúttal beveti a hadsereget a biztonság szavatolására - jelentette be pénteken a svájci kormány. A légtérhasználatra vonatkozó korlátozás június 15. és 17. között lesz érvényben, a csúcstalálkozót június 16-án tartják.

Korábban Joe Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kíván konfliktust Oroszországgal.

„Stabil és kiszámítható kapcsolatokat szeretnénk (...), de szeretném egyértelművé tenni, hogy az Egyesült Államok erőteljes és érdemi választ fog adni, ha az orosz kormány káros tevékenységbe kezd” – közölte az amerikai elnök.