5,5 millió beoltottnál eltörlik a kötelező maszkviselést, védettségire sem lesz szükség éttermekben és szállodákban

Gulyás Gergely, Kormányinfó, MédiaKlikk
MédiaKlikk

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón közölte a korlátozások feloldásának menetét.

Ha meglesz az 5,5 millió beoltott, a kormány megszűnteti a kormány a maszkhasználatot, illetve nem kell védettségi igazolvány az éttermekben, szállodákban, nem lesz szükség a maszkhasználatra a belső terekben.

A védettségi igazolványra tömegrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon, sportrendezvényeken és éjszakai rendezvényeken lesz szükség. 

Megszűnt a schengeni belső határellenőrzés is, illetve Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályozás lép életbe. 

Július 1-től jön az európai zöld útlevél, amelyen 3 QR-kód is lesz, ugyanis jár az okmány annak, aki a betegségen esett át, negatív PCR-tesztje van, illetve kapott oltást. 

A kancelláriaminiszter elmondta azt is, hogy jövő héten kezdődik a nemzeti konzultáció, amelynek az alapja a népvándorlások és járványok kora, illetve a családi kedvezmények - illetve része lesz a gyermekek védelméről szóló pedofilellenes törvény is. 

Beszélt, a pedofilellenes törvényről is, ami Gulyás Gergely szerint nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, majd közölte, az a "13-14 ország", amely aláírt egy magyar törvényt elítélő nyilatkozatot, ma választ kapott az Orbán-kormánytól. 

A levélben arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt napokban alaptalan támadást indítottak Magyarország ellen, ezt visszautasítják, semmilyen diszkriminatív intézkedés nincs a törvényben, megfelel az EU-s szabályoknak, és szerinte a kormányok tévesen idézik a szöveget. Az ORbán-kormány kiemelte, a törvény gyermekeket védik, a felnőttekre nem vonatkozik.

Felszólítják a kritikus európai vezetőket, hogy tartózkodjanak az alaptalan rágalmazásoktól.