Bojár Gábor: „Ha többet fektetnénk az oktatásba, akkor Magyarország egy virágzó ország lehetne"

Bojár Gábor: „Ha többet fektetnénk az oktatásba, akkor Magyarország egy virágzó ország lehetne"

Magyarország üzleti környezete az elmúlt évtizedben komoly változáson ment keresztül, ugyanis a közbeszerzések egy bizonyos kör számára igen jó lehetőségeket biztosítanak. Gazdasági siker hazánkban éppen ezért csak a kormányzati megbízások révén érhetőek el - mondta a CEA-nak Bojár Gábor, a Graphisoft nevű szoftvercég magyar vezetője.

Bojár Gábor a lapnak úgy fogalmazott, hogy Magyarországon jóval összetettebb helyzet ált elő a közbeszerzések terén, hiszen itt egy „durva kapitalizmus" jött létre. Ezalatt azt érti, hogy a legtöbb esetben, a nyertesről már a közbeszerzés közzététele előtt döntenek. 

„Ez viszont megöli a versenyszellemet, enélkül azonban nincs hatékony kapitalizmus."

- tette hozzá Bojár. 

A lap szerint Magyarországgal kapcsolatban általános meggyőződés, hogy a szocialista múltja miatt, nehéz volt kezdetekben céget alapítani. Az 1980-as évek kevésbé fejlett vállalkozási körülményei ellenére ez sokkal könnyebb, mint ma. A különbség abból adódik, hogy akkor volt tehetség is.

A 80-as évek versenyének hiánya miatt az igazi tehetségek megragadtak, mivel alapvetően nem volt más választásuk. A tőkéhez, a piachoz és a technológiához való hozzáférés nem volt könnyű. A rendszerváltás után azonban a körülmények megváltoztak: hirtelen rendelkezésre állt a tőke és a technológia, ellenkezőleg, egyértelműen hiányzott a tehetség - mondta Bojár. 

Az oktatásé a jövő

A Graphisoft alapítója gyakran kritizálja a magyar kormány gazdaság politikáját. A politikai helyzetet pedig egyszerűen „szörnyűnek" találja. Úgy véli, fontos, hogy a választópolgárok gyakran éljenek a kritika szerével, ugyanis jó kormányzás csak akkor érhető el, ha az adózók „igényes természetűek." 

„Ha többet fektetnénk az oktatásba, akkor Magyarország egy virágzó ország lehetne."

Éppen ezért Bojár Gábor az egyesült ellenzéki erőktől azt várná, hogy teremtsék meg a valódi verseny lehetőségét, illetve az oktatás jelentős mértékű támogatását.

Az ellenzék esélyeivel kapcsolatban azonban óvatosságra intene, ugyanis a Fidesz szinte az egész médiát uralja, a kijelölt tulajdonú sajtót az állam irányítja és a populista szlogenekre, még mindig sokan vevőek a magyar választók részéről. Elmondta, hogy az átírt választójogi törvény és a választásért felelős intézmények abszolút ellenőrzése mind Orbán Viktor esélyeit erősíti.

Bojár szerint az ellenzéki előválasztás nagyon jó ötlet, hiszen az Egyesült Államokban is nagy hagyománya van ennek. Jó ötletnek tartja, hogy a választókat bevonják abba, hogy eldöntsék, ki verheti meg egy az egyben Orbán Viktort. Bojár Gergő Dobrev Klárát tartaná a legjobb miniszterelnök-jelöltnek, de azt látja, hogy a DK politikusának vajmi kevés esélye van a győzelemre. 

„Ha Jakab Péter meg tudja verni Orbánt, akkor rá szavazok, ha Karácsony meg tudja verni, akkor pedig rá. Nem tudom, hogy Dobrevnek van-e esélye, de hiszem, hogy jó miniszterelnök lehet"

- összegezte a Graphisoft vezetője.