Egy felhívás meghalásra és egy hulla körbehurcibált keze

tűz, víz
pixabay.com

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Amikor először ilyen üzenetet kaptam, nem értettem, miért. Hogy képes valaki értelmet, logikát, konvenciókat figyelmen kívül hagyva megfogalmazni a lelkében forrongó gyűlöletet? Egyáltalán hogy szorulhat valakibe ennyi düh, utálat egy másik, általában vadidegen ember iránt? Hogy jön létre, majd kap hangot a pusztítás, az élet kioltása iránti vágy?

A fenti szöveget Homonnay Gergely posztolta a Facebook-oldalára egy képernyőképhez, amely szerint egy férfi azt az üzenetet küldte neki, hogy: Fulladj bele a véredbe te deviáns fasz.

Osztom azokat a szavakat, amelyeket Homonnay fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy valaki azt kívánja neki, úgy haljon meg kínok közepette, hogy belefullad a saját vérébe. Aztán azt is írja posztjában, hogy a Fidesznek „Csak a gyűlölet számít. A lassan mindent kitöltő, és a lelkeket felemésztő, puszta gyűlölet.”, illetve, hogy magyart ugrasztanak a magyarnak.

Azon gondolkodom, hogy aki felrója a Fidesznek a lelkeket felemésztő gyűlöletet, hogy magyart ugrasztanak a magyarnak, az vajon mit élt át akkor, amikor egy nappal korábban leírta ezt:

„Bő egy hónap, és elérkezik szent királyunk ünnepe, amikor szoknyás férfiak szar számokat énekelve körbehurcolnak a pesti belvárosban egy mumifikált kezet, melyről csak annyi tudható biztosan, hogy a tulajdonosa azzal maszturbált, és a seggét törölte.

Szombaton azonban Pride felvonulás, ahol lehet, lesznek szoknyás férfiak is elvétve, bár én évek óta nem nagyon látok ilyet. Szar számokat se nagyon fogsz hallani, és egy hulla kezét sem hurcibálják körbe.”

Mumifikált kéz, amelyről csak annyit tudni, hogy a tulajdonosa azzal maszturbált, és a seggét törölte…

Egy hulla körbehurcibált keze…

Egy ilyen poszt, amelyről pontosan tudja, hogy nagyon sok embert sért meg, vajon hogyan szolgálja a „lassan mindent kitöltő, lelkeket felemésztő puszta gyűlölet” elleni küzdelmet? Amikor egy vallási esemény, s vele együtt Szent István tiszteletének ilyen szavakkal való kigúnyolására határozza el magát, akkor miért nem jut eszébe a magyar magyarnak ugrasztása?

Hogyan vegye bárki komolyan a megbékélésre irányuló szándékait valakinek, aki maga is páros lábbal száll bele más felfogású, a történelmi hagyományokhoz, valláshoz máshogy viszonyuló magyar emberekbe?