Az afganisztáni helyzetről közzétett felvételeken keresztül is mellbevág a káosz

Az afganisztáni helyzetről közzétett felvételeken keresztül is mellbevág a káosz

A tálibok az amerikai és nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

Miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket, Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. Sajtóértesülések szerint a tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba.

A tálib győzelem hírére több nagy légitársaság – köztük a United Airlines és a British Airways – elirányította járatait az afgán légtérből, a Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat pedig azt közölte, hogy több utasszállító gép az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán légterén repült át.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/tjKmLy7CWWI.jpg?itok=LPi3bska","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=tjKmLy7CWWI&ab_channel=AlJazeeraEnglish","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Ahogy arról mi is beszámoltunk az eseményeket követően több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, ahol az amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására, ugyanis a kifutón kialakult káosz már kontrollálhatatlanná vált.

Hétfő reggel a kabuli reptéren eddig öt halottról számolt be a sajtó. A fejvesztve menekülő emberek elkeseredettségükben tömegesen rohamozták meg a repülőket, van, aki kívülről próbált felmászni a fedélzetre, voltak, akik a repülőgépek kerekére kapaszkodtak fel, több videón pedig az látszik, ahogy a már felszállt gépekről zuhannak a mélybe az emberek.

A kabuli repülőtéren egy felszálló amerikai repülőre felkapaszkodott ember a mélybe zuhan, többen a gépek oldalán és szárnyán lógnak:

 

 

 

 

 

A tálibok, miután bejutottak az afganisztáni parlamentbe:

 

Hatalmas tömeg a kabuli repülőtér bejáratánál, ahol az emberek abban a reményben várnak, hogy talán sikerül egy járatra feljutniuk: