Előválasztás '21: elkezdték gyűjteni az ellenzéki jelöltek a támogató aláírásokat

ellenzék, ellenzéki összefogás,
Jobbik - Facebook

Az ellenzéki előválasztásban résztvevő hat párt, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, az MSZP, és a Párbeszéd közös közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy a mai napon, augusztus 23-án kezdhetik meg a nyilvántartásba vett jelöltek az ajánlások gyűjtését. A miniszterelnök-jelöltek számára 20.000, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlás összegyűjtése a feladat. Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik.

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10.00 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra. Az előválasztás első fordulójára szeptember 18-26. között kerül sor, online és személyes szavazásra egyaránt lehetőség lesz.

Egyébként arról is tájékoztattak a pártok, hogy augusztus 22-én az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje is lejárt, így kialakult a jelöltek végleges listája.

Összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba.

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt szállt versenybe. Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált. A nyilvántartásba vételi szakasz lezárultával az országos hatáskörű jelölő szervezetek (Liberálisok, MMM, Új Kezdet és ÚVNP) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába, a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein.

A hét miniszterelnök-jelölt:

 1. Dobrev Klára (DK),
 2. Fekete-Győr András (Momentum), 
 3. Jakab Péter (Jobbik),
 4. Karácsony Gergely (MSZP-P-LMP),
 5. Márki-Zay Péter (Momentum), 
 6. Pálinkás József (ÚVNP),
 7. Ecsenyi Áron (Le az adók 75%-ával Párt).

Ez van még hátra:

 • Augusztus 23., hétfőtől – Aláírásgyűjtőívek felvétele
 • Augusztus 23., hétfő – szeptember 6., hétfő
 • Ajánló aláírások gyűjtésére szolgáló időszak (egyéni országgyűlési képviselők esetén 400, miniszterelnök-jelöltek esetén 20,000 aláírás)
 • Szeptember 6., hétfő 10:00 – jelöltállítási határidő (eddig kell leadni egyéni jelöltek esetén a 400, miniszterelnök-jelöltek esetén a 20,000 ajánló aláírást tartalmazó ívet)
 • Szeptember 18., szombat 9:00 – szeptember 26., vasárnap, 20:00: Az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt)
 • Október 4., hétfő, 9:00 – október 10., vasárnap, 20:00: Az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50%-át).