Orosz állami tévét és propagandát nézetnek Navalnijjal a börtönben

Orosz állami tévét és propagandát nézetnek Navalnijjal a börtönben

Év elején történt bebörtönzése óta Alekszej Navalnij először adott interjút. Az orosz ellenzéki politikus a New York Timesnak beszélt a fogva tartása körülményeiről is. Az MTI szemléje alapján Navalnij írásban, összesen 54 kézzel teleírt lapon küldte el a válaszait az amerikai újságnak, az interjú hitelességét pedig Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára a Twitteren megerősítette.

Letöltendő börtönre ítélte Navalnijt az orosz bíróság

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki képviselőt. A politikust korábban arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte egy rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit. Navalnijt január 17-én a moszkvai reptéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Mint Navalnij kiemelte, naponta ötször, több órán át kell néznie az orosz állami televíziót és propagandafilmeket.

Elmondása szerint miközben egy széken ülve propagandát nézetnek vele, tilos olvasnia, írnia, aludnia, vagy bármi mást csinálnia.

Azonban Putyin rendszerének lényegét állítása szerint éppen ennek révén tudta világosan megérteni:

A jelent és a jövőt a múlttal helyettesítik - az igazán hősies múlttal, vagy a megszépített múlttal, vagy a teljesen kitalált múlttal

- fogalmazott Navalnij, aki szerint az oroszok történelmét középpontban tartva szorítják ki a jövővel kapcsolatos gondolatokat és a jelennel kapcsolatos kérdéseket.

A putyini rezsim történelmi baleset, és nem szükségszerűség 

- szögezte le bizakodóan hazája kapcsán, s úgy véli, Oroszország demokratikus, európai fejlődési útra fog térni.

Az orosz elnökhöz közel álló oligarchákkal szemben pedig ismét kemény szankciók kivetését követelte.