Zuhanásba kezdett a Fidesz népszerűsége, az ellenzéki összefogás 7 százalékkal vezet

Zuhanásba kezdett a Fidesz népszerűsége, az ellenzéki összefogás 7 százalékkal vezet

Úgy néz ki, bejön az előválasztásba vetett remény, és képes tematizálni és mozgósítani a kormánnyal szembeni választókat. 

A Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint - amelyet a Telex publikált - augusztusban a teljes népesség körében hónapok óta először egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra, ezzel párhuzamosan a DK és a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek ugyanebben a körben: a DK 12-ről 13 százalékra, a Jobbik pedig 11-ről 12 százalékra.

Szintén az ellenzéki kampánynak lehet köszönhető, hogy a bizonytalanok aránya is tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

Szintén jól áll az ellenzék a pártválasztók körében. A Fidesz augusztusban 3 százalékpontot veszített, így ebben a körben 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottsága. A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, így a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. 

A Republikon Intézet legfontosabb megállapítása: több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben.