Hackerek támadták meg az előválasztási rendszert, hétfőn folytatódik a szavazás

előválasztás
Előválasztás 2021/Facebook

Hétfő reggel folytatódik az előválasztás, jelentette be hivatalosan az Országos Előválasztási Bizottság.

Azt írták, az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztek az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét.

Nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett

- közölte a bizottság.

Hozzátették: az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordozna, ugyanakkor az is világossá vált, hogy ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők.

„Ezért a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik.”

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja - tájékoztattak, ugyanakkor kiemelték: ismeretlen eredetű akadályok nehézségeket ugyan okozhatnak, de nem állíthatják meg őket, az előválasztás hétfőn folytatódik.

Mint arról korábban beszámoltunk, szombat reggel startolt az ellenzéki előválasztás, azonban délelőtt mind az utcai standoknál, mind az online felületen akadni kezdett, majd leállt a rendszer.

Az Országos Előválasztási Bizottság akkor azt közölte, minden várakozást felülmúló számban jelentek meg az előválasztáson szavazni vágyók, ezért a rendszer összeomlott, és annak javítását rögtön elkezdték.

Ekkor még kétórás szünetet jósoltak, de a rendszer kora délután sem állt helyre, majd az újabb közleményben bejelentették a halasztást.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje Facebookon közölte, Budapestre utazott, hogy személyesen kapjon tájékoztatást a leállás okairól.