A Szijjártó Péter jachtozását lencsevégre kapó fotóst is lehallgattak a Pegasus kémszoftverrel

A Szijjártó Péter jachtozását lencsevégre kapó fotóst is lehallgattak a Pegasus kémszoftverrel

Július elején Németh Dániel, a NER-oligarchák luxusutazásai után nyomozó fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nem csak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni - írja a Direkt36.hu.

A Direkt36 egy nemzetközi újságírói csapat tagjaként még július 18-án írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg. Magyarországon a megfigyelés célpontjai között feltűntek befolyásos ügyvédek, ellenzéki politikusok, az Orbán-kormány két leváltott államtitkára is.

Németh telefonszáma ezen a kiszivárgott listán még nem szerepelt, de ennek oka az, hogy az adatbázis még az ő célponttá válása előtt került ki. Németh a Pegasus-ügy kirobbanása után egy ismerősén keresztül megkereste a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik már régóta kutatják az NSO kémszoftverének nyomait. A Citizen Lab szakértői a Pegasus nyomait megtalálták a magyar fotós-újságíró telefonján is.

Nem kaptak egyértelmű cáfolatot a kormánytól Pegasus-ügyben a Nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagjai

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a bizottság hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat vártak volna Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügy-minisztertől a Pegazus-üggyel kapcsolatban. A bizottság elnöke, Stummer János az ülés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy határozatképes volt a bizottsági ülés, amelyen részt vett Pintér Sándor belügyminiszter és Völner Pál igazságügyi államtitkár is.

Az Amnesty technikai elemzése kimutatta, hogy Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1-9., a másikat július 5-9. között. Ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott egy dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte következő utazását.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, egy újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására”

– nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója, hozzátéve, hogy „a magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítania az összes törvénytelen megfigyelés esetében, melyeket a Pegasus Projekt feltárt”.

Németh Dániel volt az az újságíró, aki korábban készített Szijjártó Péter jachtozásáról is képet, illetve ő volt az, aki, amikor Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.