2022 haszna: a kormány most már biztosan ígéri az SZJA-visszatérítést

A magyar kormány szerint olyan forgatókönyv már nem valósulhat meg, melyben a hazai gazdaság növekedése nem éri el a korábban kitűzött 5,5 százalékot, ezért az ehhez kötött SZJA-visszatérítés garantálható – erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt a szerdai kormányinfón.

A miniszter azt mondta, a legutóbbi kormányülésen Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a harmadik negyedéves időközi adatok azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés

akár a 7,5 százalékot is elérheti majd, tehát az 5,5 százalék biztosan nincs veszélyben.

Mindez azt jelenti, hogy azok a szülők, akik 2021-ben akár egyetlen napig is jogosultak voltak bármilyen, gyermekneveléssel kapcsolatos kedvezményre, a KSH szerinti 2020 decemberi átlagjövedelem szintjéig visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. A miniszter tisztázta, hogy a támogatásra a katások is jogosultak az átalányadójuk 25 százalékáig.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy az Oroszországgal kötött új gázszerződés 10+5 évre szól, és előnyösebb mint a most lejáró, 1995 óta érvényben lévő megállapodás. A Gazpromtól évi 4,5 milliárd köbméter földgázt vásárolunk két útvonalon: 3,5 milliárd délről, 1 milliárd pedig nyugatról fog érkezni.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a friss járványügyi adatok ismertetésén túl kijelentette, hogy mindenkit be tudnak oltani akár első, második vagy harmadik oltással is, az igénylők hatféle vakcina közül választhatnak.

Közölte: csütörtökön Hajmáskéren lesz kihelyezett kormányülés, ahol megtekintik a német és magyar haderő közös hadgyakorlatát is.