Semjén Zsolt módosítója ellehetetlenítené a gyógyszerek távvásárlását, befellegezhet az online rendeléseknek

Semjén Zsolt módosítója ellehetetlenítené a gyógyszerek távvásárlását, befellegezhet az online rendeléseknek

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása  – írja a Népszava.

A KDNP-s politikus törvénymódosítója jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését, ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz.

A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

Habár a vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott, a vény nélküli termékeket azonban a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók szállítottak ki a betegeknek, akik akár 30-60 percen belül hozzájuthattak az orvosságokhoz.

Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten: a Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

Harmattha Levente, a Sipo Patika tulajdonosa a Népszavának a tervezett módosítással kapcsolatban elmondta, a negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, ami életeket veszélyeztethet.