Andrej Babis bukott miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését kéri a cseh államügyészség

Andrej Babis, Orbán Viktor, cseh
Andrej Babis cseh kormányfő (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt egynapos hivatalos csehországi látogatásán Prágában 2021. szeptember 29-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Andrej Babis távozó kormányfő, parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte az alsóháztól a cseh államügyészség - jelentette be szerdán Ales Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője az MTI tájékoztatása szerint.

Jaroslav Saroch államügyész szerint erre azért van szükség, hogy az úgynevezett Gólyafészek-ügyben folytatódhasson a büntetőeljárás Andrej Babis ellen. A parlamenti alsóház legutóbb 2018 januárjában függesztette fel Babis mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal. Ez az intézkedés azonban a parlamenti ciklus befejeztével érvényét vesztette, miután az október 8-9-i parlamenti választásokon Babist újra képviselőnek választották, így újra mentességet is kapott, és ez új döntésig lehetetlenné teszi az ellene folyó büntetőeljárás folytatását.

A Babis vezette ANO mozgalom a választásokon a második helyre szorult, s jelenleg a győztes Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség készül közösen kormányt alakítani, hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést.

Az ügyészség újabb indítványa is a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéhez kapcsolódik, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori építtető cég tulajdonosa állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (700 millió forint) európai uniós támogatáshoz. Az összeget azóta visszafizették az államkasszába.

A Gólyafészek ügye ennek ellenére évek óta húzódó belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.