A Fidesz beül az Európai Parlament jobb sarkába, a lengyelek visszakoznak

Orbán Viktor EU-csúcs, Facebook
Orbán Viktor az EU-csúcson 2021. május 25-én.
Facebook

A Fidesz európai parlamenti képviselői beülnek az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportba, ahol eddig osztrák, belga, cseh, dán, észt, finn, francia, német és olasz jobboldali és szélsőjobboldali pártok foglaltak helyet. A 444.hu forrásaira hivatkozva írja azt, hogy a megállapodás megszületett, szombaton pedig be is fogják jelenteni a frakció kibővítését.

Orbán Viktor 12 képviselője mellett a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24 és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője is költözik.

Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

A lap rámutat, az így létrejövő új frakcióban közös pont lehet a bevándorlás-ellenesség és az európai intézményrendszer kritikája, illetve a még mélyebb európai integráció, vagy ahogy a lengyel és a magyar kormánypártok meg szeretik fogalmazni, az "Európai Egyesült Államok" elutasítása.

Vitás pont lehet viszont az Oroszországgal szembeni viszony, a lengyel pártok ugyanis hagyományosan oroszellenesek, míg a magyar kormánypártról ismert, hogy igyekszik jó viszonyt ápolni Putyin kormányával.

Frissítés:

Az olasz Le Republicca azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.