Ezúttal az űrbizniszbe szállhat be a kormánykedvenc 4iG

Ezúttal az űrbizniszbe szállhat be a kormánykedvenc 4iG

A tél vége előtt döntés születhet a 4iG izraeli műholdcég-vásárlásáról, Jászai Gellért cége már csak a hatóságok jóváhagyására vár - írja a Népszava.

Mészáros Lőrinc barátjának cége ezúttal az izraeli tőzsdén jegyzett SpaceCom Ltd.-t szerezheti meg, még tavaly nyáron jelentették be, hogy az Antenna Hungáriával közös cégük előzetes megállapodást kötött a SpaceCom részvényeseivel arról, hogy többségi tulajdont szerezzenek a cégben.

A Haaretz izraeli lap azonban arról írt, hogy az izraeli védelmi minisztériumnál nem örültek az üzletnek, mivel a SpaceCom az izraeli minisztériumok és biztonsági szervezetek számára is nyújt szolgáltatásokat, így "bizarrnak" tartanak, ha külföldi kézbe kerülne, ráadásul szerintük a 4iG mögött Orbán Viktor miniszterelnök áll.

Fekete Péter, a 4iG vezérigazgató-helyettese a Népszavának elmondta, hogy február végére várják a Hírközlési Minisztériumtól az eljárás lezárását. Az ügylet jóváhagyásának egyik feltétéle mindenesetre már teljesült: a SpaceCom rendkívüli közgyűlésén a részvényesek majdnem egyhangúan (99,8 százalék) támogatták a tulajdonszerzést. A vezérigazgató-helyettes a felmerülő izraeli kormányzati ellenérzésekkel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy "létezhet olyan feltételrendszer, amely mellett egy kisebbségi tulajdon is elfogadható lehet a 4iG csoport számára".

A SpaceCom komoly adósságállományt és veszteséget halmozott fel az elmúlt időszakban, ezért van komoly szükségük a külső tőke bovonására. Orbánéknak pedig mindez kapóra jött, mivel láthatóan nagyon szeretnének beszállni a nemzetközi űrbizniszbe.