Ursula von der Leyen: 1,2 milliárd eurós sürgősségi támogatási csomagot ad Ukrajnának az EU

Ursula von der Leyen: 1,2 milliárd eurós sürgősségi támogatási csomagot ad Ukrajnának az EU

Az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság első körben egy 1,2 milliárd euró összegű, makroszintű sürgősségi támogatási csomagot javasol. Ez a csomag segíteni fog Ukrajnának abban, hogy az ukrán–orosz határon kialakult konfliktus miatt felmerülő finanszírozási szükségleteit megoldja.

Az MTI tudósításában azt írja, az elnök reményét fejezte ki, hogy az uniós Tanács és az Európai Parlament a lehető leghamarabb elfogadja a javaslatot, és ezután meg lehet kezdeni a 600 millió euró összegű első részlet gyors folyósítását.

Von der Leyen elmondta azt is, hogy

a bizottság hamarosan kidolgoz egy második, hosszabb távú makroszintű támogatási csomagot is, amely viszont Ukrajna modernizációs erőfeszítéseit segíti majd.

Az Európai Bizottság megduplázza az Ukrajnának saját hatáskörében nyújtott kétoldalú támogatásokat is. "További 120 millió eurót különítünk el, hogy támogassuk Ukrajna államépítési erőfeszítéseit, és hozzájáruljunk az ország ellenálló képességének megerősítéséhez" - fogalmazott.

A bizottság elnöke bejelentette továbbá, hogy az EU az ország jövőjébe is fektet forrásokat, és hatmilliárd euró beruházást kíván mozgósítani e célból.

Az EU és az európai pénzügyi intézmények 2014 óta több mint 17 milliárd eurót juttattak Ukrajnának támogatások és kölcsönök formájában.

Mint arról beszámoltunk, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy a NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát.

Készenlétbe helyezi erőit a NATO: hadihajókkal és vadászgépekkel erősítik meg Ukrajna határát

A NATO-tagországok készenlétbe helyezik erőiket, az elrettentés és a védelem fokozására több hajóval és vadászgéppel erősítik meg a NATO kelet-európai szárnyát - közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben az MTI szerint. Közleményében Stoltenberg hangsúlyozta: miután Oroszország folytatja katonai csapatmozgását Ukrajnával közös határának közelében, a NATO minden szükséges intézkedést megtesz szövetségeseinek védelmére, aminek része a szövetség keleti szárnyának megerősítése is..

 

Közben az amerikai külügyminisztérium "a folyamatos orosz katonai fenyegetésre" és a súlyos koronavírus-járványra hivatkozva Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot, a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség, és általában az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Washington már készül: Ukrajna elhagyására szólított fel minden amerikai diplomatacsaládot

Az amerikai külügyminisztérium "a folyamatos orosz katonai fenyegetésre" és a súlyos koronavírus-járványra hivatkozva Ukrajna elhagyására szólított fel vasárnap minden amerikai diplomatacsaládot, a külképviseleti személyzet minden olyan tagját, akinek jelenlétére ott nincs feltétlenül szükség, és általában az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat - jelentették hírügynökségek a külügyminisztérium legfrissebb utazási tanácsait idézve.