A Fidesz pártkatonájával szemben egy nemzetközi közgazdászt jelöl az ellenzék

Novák Katalin
Novák Katalin - Facebook

2021 december végén, az év utolsó kormányinfóján az ATV kérdésére bejelentette Orbán Viktor, hogy pártja Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. Igaz, Gulyás Gergely korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem ő volt a miniszterelnök első választása, hanem Kövér László, aki azonban nem fogadta el a felkérést, így lett köztársasági elnök-jelölt a korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin csak 2018 óta képviselő és alig több mint egy évig volt miniszter, de karrierjét már 2010 óta építi a Fideszben. 2010-ben költözött haza Magyarországra Németországból – ahol saját bevallása szerint „más dolga se volt, csak a három gyereket igazgatnia” –, hogy miniszteri tanácsadóként dolgozhasson a külügyminisztériumban, majd 2012től miniszteri kabinetfőnök lett az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-ben aztán család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár lett, amit később, hasonló miniszteri posztra cserélt. Sőt 2017 és 2021 között ő volt a Fidesz egyik alelnöke. Miniszterként töltött utolsó napjaiban még gyorsan kiosztott négy kategóriában, összesen húsz miniszteri díjat és huszonnégy Miniszteri Elismerő Oklevelet. A díjazottak körében számos NER-közeli személy feltűnt.

Jelölése mindenképpen enyhíti mindazt a kritikát, ami a kormányt a nők alulreprezentáltsága, a hagyományos családmodellből fakadó, idejétmúlt női szerep preferálása, a gyerekvállalással kapcsolatos akadályok pénzkérdésként kezelése és az Isztambuli szerződés alá nem írása miatt érik. Ettől függetlenül azonban Novák nem tartozik a legkedveltebb politikusok közé, ugyanis a Republikon Intézet kutatása kimutatta, hogy a válaszadók 54 százalék nem kedveli, míg 46 százalék pozitívan nyilatkozott róla.

Vele szemben az Egységben Magyarországért pártszövetség tagjai a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának. A neves szakember 1956-ban emigrált az Egyesült Államokban dolgozott, ahol a kormányzati és a bankszektorban is, majd 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t. Későb óraadó lett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén és címzetes egyetemi tanár rangot kapott és 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd”

vélekedett Márki-Zay Péter az ellenzék jelöltjéről.