A Fidesz pártkatonájával szemben egy nemzetközi közgazdászt jelöl az ellenzék

A Fidesz pártkatonájával szemben egy nemzetközi közgazdászt jelöl az ellenzék

2021 december végén, az év utolsó kormányinfóján az ATV kérdésére bejelentette Orbán Viktor, hogy pártja Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek. Igaz, Gulyás Gergely korábban azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy nem ő volt a miniszterelnök első választása, hanem Kövér László, aki azonban nem fogadta el a felkérést, így lett köztársasági elnök-jelölt a korábbi családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin csak 2018 óta képviselő és alig több mint egy évig volt miniszter, de karrierjét már 2010 óta építi a Fideszben. 2010-ben költözött haza Magyarországra Németországból – ahol saját bevallása szerint „más dolga se volt, csak a három gyereket igazgatnia” –, hogy miniszteri tanácsadóként dolgozhasson a külügyminisztériumban, majd 2012től miniszteri kabinetfőnök lett az Emberi Erőforrások Minisztériumában. 2014-ben aztán család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár lett, amit később, hasonló miniszteri posztra cserélt. Sőt 2017 és 2021 között ő volt a Fidesz egyik alelnöke. Miniszterként töltött utolsó napjaiban még gyorsan kiosztott négy kategóriában, összesen húsz miniszteri díjat és huszonnégy Miniszteri Elismerő Oklevelet. A díjazottak körében számos NER-közeli személy feltűnt.

Jelölése mindenképpen enyhíti mindazt a kritikát, ami a kormányt a nők alulreprezentáltsága, a hagyományos családmodellből fakadó, idejétmúlt női szerep preferálása, a gyerekvállalással kapcsolatos akadályok pénzkérdésként kezelése és az Isztambuli szerződés alá nem írása miatt érik. Ettől függetlenül azonban Novák nem tartozik a legkedveltebb politikusok közé, ugyanis a Republikon Intézet kutatása kimutatta, hogy a válaszadók 54 százalék nem kedveli, míg 46 százalék pozitívan nyilatkozott róla.

Vele szemben az Egységben Magyarországért pártszövetség tagjai a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának. A neves szakember 1956-ban emigrált az Egyesült Államokban dolgozott, ahol a kormányzati és a bankszektorban is, majd 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t. Későb óraadó lett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén és címzetes egyetemi tanár rangot kapott és 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd”

vélekedett Márki-Zay Péter az ellenzék jelöltjéről.