A gázolaj literje 717, a benziné pedig 640 forintba kerülne az ármaximálás nélkül

A gázolaj literje 717, a benziné pedig 640 forintba kerülne az ármaximálás nélkül

Miközben márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolajé pedig 182 forinttal nőtt eddig, péntektől lép életbe a szerdán bejelentett nagykereskedelmi üzemanyag-áremelés, amely direktben a nagykereskedőktől vásároló végfelhasználókat érinti. A holtankoljak.hu arról ír, hogy a benzinkutak változatlanul a 480 forintos árplafon szerint vásárolhatnak benzint és gázolajat, ha tudnak.

Miután lehetetlen helyzetbe hozta a kiskutakat, nagy kegyesen mentőövet dob nekik a kormány

A hatósági árral érintett üzemanyagfajták (95-ös benzin, illetve normál gázolaj) literenként 20 forint támogatást nyújt a kis benzinkutak üzemeltetőinek a kormány, cserébe azt a feltételt szabják, hogy a hatósági ár idejére ne hirdessenek üzemszünetet, valamint ne bocsássanak el egyetlen munkavállalót sem...

A hatósági áras üzemanyagfajták esetében a szerdán életbe lépetthez képest magasabb az árváltozás mértéke.

A 95-ös benzin ára bruttó 65 forinttal, míg a normál gázolajé bruttó 77 forinttal drágul. Tehát az ármaximálás nélkül jelenleg így nézne ki az áruk:

a 95-ös benzin literje 640 forintba, a gázolajé pedig 717 forintba kerülne.

Emlékezetes, a két üzemanyagtípus hatósági árszabását május 15-ig meghosszabbította a kormány, de az aránytalan többletterhek miatt a kiskutak üzemeltetői nehéz helyzetbe jutottak – ahogy azt is érdemes szem előtt tartani, hogy továbbra is fennáll az állam bevételi forrásaként a 27 százalékos áfakulcs.

Ahogy arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal szerdai gyorstájékoztatója szerint tavaly februárhoz képest átlagosan 8,3 százalékkal nőttek az árak, ezen belül az üzemanyagoké 18,7 százalékkal emelkedett.

Hatósági ár ide, far-hát árstop oda, még tovább nőtt az áremelkedés üteme

Tavaly februárhoz képest átlagosan 8,3 százalékkal nőttek az árak - közölte szerda reggeli gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal. Egy év alatt az élelmiszerek ára 11,3 százalékkal nőtt...